Hoće li ikada biti riješen problem deponije Uborak u Mostaru?

K. S.
Hoće li ikada biti riješen problem deponije Uborak u Mostaru?

Mještani sjevernih naselja Grada Mostara zapamtit će 2019. godinu po žestokoj borbi za sopstveno zdravlje i opstanak uslijed ilegalnog odlaganja mulja iz prečistača za vode, za kojeg se kasnije ispostavilo da sadrži kancerogeni piralen u blizini njihovih kuća.

Deponija Uborak bila je blokirana 11 dana, jer građani nisu željeli dozvoliti da se tu odlaže mulj, ali i medicinski otpad. Problemi sa odlaganjem otpada na deponiji Uborak vukli su se već duže vrijeme.

Zbog užasne situacije sa otpadom i brojnih slika Mostara zatrpanog smećem, nanesena je šteta ugledu Mostara ali i Bosne i Hercegovine kao turističke destinacije. Brojni turisti pohode Mostar radi Starog Mosta, a sada su bili suočeni sa smećem na ulicama.

Početak krize

Javno preduzeće “Vodovod” Mostar je uputilo zahtjev Federalnom zavodu za agropedologiju za hemijsku analizu dehidriranog mulja sa postrojenja za tretman otpadnih voda u Mostaru. Federalni zavod za agropedologiju je 13. marta 2019. godine izvršio analizu u kojem je otkriveno prisustvo kancerogenog piralena.

piralen_infografika_uborak_mostar1.jpg - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Također, utvrđene su vrijednosti bakra, cinka, olova, kadmija i žive čak i do stotinu puta veće od dozvoljenih. Zbog svega navedenog, mulj više nije bilo moguće koristiti u poljoprivredne svrhe, jer nije sterilisan, i zbog toga ga se moralo negdje odložiti.

Federalni ekološko-urbanistički inspektori pročešljali su deponiju Uborak i otkrili da je tamo odloženo oko šest tona mulja.

Udruženje za unapređenje kvalitete življenja Futura je 28. maja 2019. godine upozorilo na “ekološku bombu” u blizini deponije Uborak, upozorivši da se crni mulj ulijeva u potok Sušica koji prolazi kroz mostarsko naselje Vrapčići.

Reakcije nadležnih

Direktor J.P. “Deponija” Mostar Abdurahman Bećirović reagirao je, potvrdivši “da to traje već nekoliko mjeseci otkako su od njega nadležni iz Gradske uprave Mostara zatražili da se mulj odlaže na deponiji”:

Bećirović je napomenuo da je mulj dovezen “pod krinkom komunalnog otpada”, te da je povodom toga odmah zatražena reakcija svih nadležnih institucija.

Istovremeno, gradonačelnik Mostara u tehničkom mandatu Ljubo Bešlić, obišao je deponiju i mjesto Vrapčići, kazavši da “iza protesta stoji nekakva politika”.

Bešlić je rekao da je deponija napravljena prije više od 50 godina, kada je tamo bila vojna tvornica hemijskog oružja, te da u to vrijeme na tom mjesto nije bilo mnogo stanovnika.

Napominje da su neki građani kasnije bespravno izgradili kuće uz deponiju.

“Sada neki od njih traže izmještanje deponije koja je uredno kroz sve dozvole Federacije BiH smještena na ovu lokaciju”, naveo je Bešlić.

Neriješeni problemi

Mještani Vrapčića tvrde da se na deponiju dovozio medicinski otpad iz bolnica i domova zdravlja pomiješan sa komunalnim otpadom.

Naveli su da je za odlaganje medicinskog otpada bila nadležna jedna firma iz Tuzle. S druge strane, oni ne dozovoljavaju da medicinski otpad se dovozi na deponiju Uborak.

Sa blokadom deponije, u Mostaru se brzo nagomilalo smeće. Mostarci su počeli na određenim lokacijama u gradu čak i paliti smeće. Neki su smeće dovozili i ispred Gradske uprave.

Iako je poslije 11 dana blokade konačno dopušten odvoz komunalnog otpada na deponiju Uborak, ni izbliza nisu riješeni problemi. Vlasti su ponovo zakazale čak i kada su u pitanju jednostavnije stvari poput zbrinjavanja otpada.

No ono što je pozitivno u gradu je da je problem odlaganja otpada ujedinio građane, nezadovoljne radom lokalnih vlasti. Pokazalo se još jednom da i iza čak odvoženja otpada stoji politika. Problem će se, po svemu sudeći, još dugo vremena rješavati.

Do tada će otpad predstavljati veliku opasnost po zdravlje građana, tu je i uništavanje prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, ali i krajnje negativan imidž po našu zemlju koja se želi predstaviti kao turistička destinacija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije