Udruženje / Pokrenuli hvale vrijedan projekat za porodice djece oboljele od raka u FBiH

27. 04. 2020. u 13:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 359

Pandemija novog soja koronavirusa donijela je neka drugačija vremena, ali i mnogo teža za djecu oboljelu od raka.

Osim teške borbe s rakom, teškog i kompleksnog liječenja, veliki stres i brigu zadaje strah od virusnih infekcija koje mogu biti velika prijetnja za njih usljed oslabljenog imunog sistema, saopćeno je iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Ovo udruženje se trudi da umanji strah i brigu te pruži sveobuhvatnu podršku i pomoć djeci oboljeloj od raka, ali i njihovim porodicama, tokom pandemije.

Tako su došli na ideju da pokrenu projekat "Porodične poljoprivrede", čiji je cilj pomoći porodicama da korisno utroše vrijeme provedeno u izolaciji, da se kroz zajedničke porodične aktivnosti opuste i zaokupe misli nečim drugim, ali i da oforme mali vrt iz kojeg će na kraju dobiti zdravu i organsku hranu, jer je za djecu oboljelu od raka bitna zdrava ishrana i zdravi stilovi života.

Spakovali su i poslali 40 poljoprivrednih paketa porodicama širom FBiH.

„U toku je sezona sadnje i presađivanja. Sve što treba je volja, sjeme ili sadnice, zemlja, voda, posuda i pregršt ljubavi za domaće uzgojenu hranu. Vjerujemo da će ovo biti jedno novo iskustvo za našu djecu i porodice, pogotovo za one koji do sada nisu imali svoj vrt. Ovo je odlična prilika da djeca uživaju u novim i drugačijim aktivnostima kroz obradu vrta i brigu za svoje biljke. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti odagnati bar na trenutak strah i brigu“, rekao je Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Poljoprivredni paket se sastoji od osam vrsta sjemena, rukavica za rad u vrtu, motikice, lateks rukavica, zaštitnih maski i sredstva za dezinfekciju ruku.

"Zahvalnost dugujemo našim prijateljima i donatorima iz Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice BiH koji su podržali ovaj projekat svojom donacijom", naveli su iz udruženja.

Aktivan je i humanitarni broj 17010. Pozivom donirate 2 KM za pomoć djeci oboljeloj od raka!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA