Dobra epidemiološka situacija, ali evo od čega zavisi daljnje ublažavanje i 1. maj

Radiosarajevo.ba
Dobra epidemiološka situacija, ali evo od čega zavisi daljnje ublažavanje i 1. maj
Printscreen / Goran Čerkez

U protekla 24 sata na COVID-19 testirana su 573 uzorka, a pozitivno je bilo 14 osoba iz FBiH, kazao je danas član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Ukupno je u FBiH testirano više od 15.000 osoba, dok je zaraženo 840.

Do sada je izliječeno 278 pacijenata, od čega 22 u protekla 24 sata. To znači da je više oporavljenih nego oboljelih, što daje zadovoljavajuću epidemiološku situaciju.

Hospitalizirano je 49 pacijenata, od čega je pet na raspiratoru. Ukupno su od posljedica COVID-19 preminula 32 naša sugrađanina, s tim da zadnjih nekoliko dana u FBiH nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Gledajući po kantonima, broj oboljelih je sljedeći: HNK- 241, ZDK-142, KS-113, ZHK-83, TK- 81, USK- 79, Livanjski kanton-41, SBK-37, BPK-20, Posavski kanton-3.

Na pitanje na osnovu kojih parametara se ukidaju mjere, te šta se time dobija, a šta može izgubiti, Pehar je odgovorio da je isključivi parametar epidemiološka situacija.

"Vrijeme ispred nas je vrijeme kada ćemo morati naučiti živjeti s ovim virusom. Ova zadovoljavajuća epidemiološka sitiacija koju smo postigli ostavlja prostora da neke mjere ublažimo kako bi život mogao teći dalje sve dok stručnjaci ne licenciraju cjepivo. Virus će biti dio naše svakodnevnice i morat ćemo prilagoditi svoje ponašanje toj činjenici", rekao je Pehar.

Upozorio je građane da će pratiti situaciju naredna tri dana, te da će, ako bude potrebno, dodatno regulirati ponašanje svih nas za 1. maj.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez zahvalio se građanima zbog poštivanja mjera, zbog čega je došlo do ukidanja policijskog sata, karantina i omogućavanja izlaska starijim i djeci.

"Ali, jako je bitno ostati u percepciji da ovo nije kraj, nego ublažavanje mjera. Ključno je da se pridržavamo mjera osobne zaštite. Maska, distanca, pranje ruku, nošenje rukavica su jako bitne mjere. Ako ispoštujemo taj trend, u narednom bi periodu mogli nastaviti s ublažavanjem određenih mjera. Već pravimo jednu dinamiku i standarde tih mjera. One bi bile ublažavane na 14 dana", kazao je Čerkez.

Dodao je da prate mjere u susjedstvu, da misli da ćemo ići u harmonizaciju, ali i da sve zahtijeva disciplinu, "posebno kada počnemo vraćati trgovine, male obrte, salone i drugo".

Roditeljima je poručio da je važna njihova uloga sada kada je djeci dozvoljeno da tri dana sedmično izlaze u parkove.

"Ničiji boravak u prirodi ne ugrožava drugog ako se poštuju mjere, nosimo opremu, držimo distancu. Roditeljima bih preporučio da svoju djecu drže dalje od druge, da postoji socijalna distanca i da još jedan period izdržimo u toj distanci", dodao je Čerkez.

Istakao je da je zadovoljan ponašanjem građana nakon ukidanja restrikcija, te poručio da nije opravdan strah iz RS zbog ublažavanja mjera u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije