FPN Sarajevo: Uspješna online nastava, problem bi mogao biti izvođenje ispita

Radiosarajevo.ba
FPN Sarajevo: Uspješna online nastava, problem bi mogao biti izvođenje ispita
Foto: Arhiv / FPN

Vanredne okolnosti promijenile su i redovan rad studenata na fakultetima. Nastava se iz učionica preselila u domove studenata i profesora. Realizacija nastave i online platforme koje se koriste razlikuju se od fakulteta do fakulteta. Nepoznanica i izazova je mnogo. Od nedovoljno kvalitetnog pristupa internetu do održavanja online ispita.

Mjesec proljeća, neoubičajeno, bez studenata na fakultetima. U doba pandemije online nastava zamijenila je redovnu. Tek će se sumirati ko se i koliko kvalitetno brinuo o obrazovanju. Učionice, biblioteka, amfiteatar na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu su prazni. Studenata nema, ali nastava se odvija bez prekida putem online platforme za sve cikluse studija. Studentske klupe zamijenila je virtuelna interaktivna učionica BigBlueButton platforme.

“Uvažene koleginice i kolege, dobro jutro. Hvala vam što ste se okupili. Danas nastavljamo sa našim online predavanjima, govorićemo o sistemu sigurnosti savremene države", započeo je online predavanje u svom kabinetu Mirza Smajić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

“Svakako da je fizička prisutnost najbolja, ali smatram da je ovo dobar način da nadoknadimo ono što bi propustili u slučaju da nastavu nismo nikako imali”, za N1 kaže studentica Amina Mihaljević.

Neizbježne su i duhovite situacije.

“Dok smo koristili drugu platformu - prije nego što nam je Fakultet omogućio ovaj novi pristup – dešavalo se da nam 'pucaju' internetske veze. Tako je prije sedam dana pofesor nastavio da priča 30 minuta nakon što ga je ukinula aplikacija pa nam je kasnije rekao - djeco draga pričao sam još 30 minuta nakon što me ukinula aplikacija”, priča student Hadis Katica.

“Za sve nas prelazak na online nastavu i uspostava video predavanja predstavljaju jedan novitet. Moram reći da je odlična interakcija profesora i studenata. Studenti su to dobro prihvatili, informatički su pismeni i razumjeli su situaciju. Uspostavili novu platformu i imali smo određene edukacije, a za sada se sve odvija bez problema. Studenti imaju mogućnost da interaktivno učestvuju – javljanjem i postavljanjem pitanja, prate prezentacije, ali naravno da je interakcija uživo puno bolja“, kaže profesor Mirza Smajić.

Nepoznanica je mnogo. Dosta je studenata koji nemaju kvalitetan pristup internetu, a poseban izazov biće održavanje online ispita. U toku je testna faza.

“Ono što se može pojaviti kao problem prilikom izvođenja online ispita je činjenica da značajan broj studenata nema pristup ili nema pouzdan pristup internetu. Moraće se naći način da se to nadoknadi jer je najvažnije da studenti ne budu oštećeni zbog toga što smo svi u vanrednim okolonostima bili prisiljeni da organizujemo nastavu na prilagođen način i da vjerovatno parcijalne, a možda i završne ispite, održimo na online platformama”, ističe Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

No, problem je i to, kaže nam dekan ovog fakulteta, što zakoni o visokom obrazovanju u BiH ne prepoznaju online sistem nastave koja bi i nakon prestanka vanredne situacije trebala postati dio redovne nastavne prakse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije