Naučna konferencija na FPN Sarajevo: Europski izbori u sjeni Balkanske rute

Radiosarajevo.ba
Naučna konferencija na FPN Sarajevo: Europski izbori u sjeni Balkanske rute
Foto: FPN Sarajevo / Evropski izbori u sjedni (dez)integracije: Perspektive sa 'Balkanske rute'

U četvrtak i petak, 25. i 26. aprila, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Ljubljani i Heinrich Boll Stiftung Bosna i Hercegovina, organizira dvodnevnu naučno-aktivističku konferenciju pod nazivom Europski izbori u sjedni (dez)integracije: Pogled sa Balkanske rute.

Prvog dana konferencije u Sarajevu učešće će uzeti više od dvadeset istraživača i solidarnih aktivista iz Bosne i Hercegovine i regije, koji će razmjeniti analize, perspektive i ideje nastale tokom rada na takozvanoj 'Balkanskoj ruti'. Drugog dana u Velikoj Kladuši učesnicima iz Sarajeva će se pridružiti lokalni aktivisti, izbjeglice i migranti koji su zaglavljeni u ovom gradiću na granici sa Europskom unijom.

Organizatori navode da ovim događaje žele doprinijeti boljem razumijevanju 'Balkanske rute' kod lokalne javnosti, zatim intervenisati u program javnih diskusija pred nadolazeće europske izbore, te potaknuti razmjenu informacija između eksperata i aktivista koji rade na 'Balkanskoj ruti' i kreatora europskih politika.

Evropski izbori u sjedni (dez)integracije: Perspektive sa  - undefined

Foto: FPN Sarajevo: Evropski izbori u sjedni (dez)integracije: Perspektive sa

Dok EU i njene zemlje članice pod pritiskom uspona nacionalističkih, anti-EU i anti-migrantskih političkih snaga primjenjuju sve restriktivnije i represivnije politike azila i zaštite granica, Bosna i Hercegovina se suočava sa rastućim brojem izbjeglica i migranata zaglavljenih na njenoj teritoriji.

"Izvještaji o humanitarnoj situaciji u kojoj se izbjeglice i migranti nalaze su obeshrabrujući, a oni vezani za policijsko nasilje na granicama EU alarmantni. Antagonizam između lokalnog stanovništva i ljudi koji su u prolazu ka EU je sve veći zbog lošeg upravljanja situacijom od strane vlasti, a migranti postaju oruđe za produbljenje podjela u društvu i akcentiranja dezintegracijskih tendencija. Neefikasnost lokalnih i državnih vlasti vodi ka jačanju lokalnih antagonizama dok etnonacionalisti koriste situaciju za daljnu etničku polarizaciju i legitimaciju politika straha", upozorava Andrej Kurnik, profesor Univerziteta u Ljubljani, koji se već nekoliko godina bavi temama migracija, a posljednja tri mjeseca je gostujući profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Glavni ciljevi ovog projekta su: uključiti akademske radnike i borce za ljudska prava u naučnu mrežu koja povezuje istraživače i različite stručnjake koji rade na Balkanskoj ruti; iskazati solidarnost sa lokalnim stanovništvom i organizacijama civilnog društva koji se solidarišu s izbjeglicama i migrantima na ruti; uspostaviti veze između naučnika, građanskih aktivista te bh. i europskih donosioca odluka, koje će omogućiti buduću saradnju u analiziranju situacije i definiranja prijedloga za kreatore politika.

Konferencija počinje u četvrtak, 25.04. u 10 sati u čitaonici Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a konferencija za novinare će biti održana u 18 sati. Drugi dio konferencije održaće se u petak u Velikoj Kladuši (Restoran Hamm) s početkom u 17:00 sati, a izjave za medije će biti upriličene u 19:15.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije