Duraković: Izjava mi nije prenesena u cjelosti, tražim javno izvinjenje od TVSA

Radiosarajevo.ba
Duraković: Izjava mi nije prenesena u cjelosti, tražim javno izvinjenje od TVSA

Profesorica na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Jasna Duraković uputila je pismo žalbe rukovodstvu Televizije Sarajevo (TVSA) te traži javno izvinjenje od rukovodstva dnevnika ove TV kuće, zbog kako navodi narušavanja njenog ugleda i časti.

TVSA: Izvinjavamo se bh. javnosti, tražit ćemo odgovornost novinara Karamustafića

Žestoke reakcije na Dnevnik TVSA: Užas i neviđena blamaža

Duraković je, naime, bila jedna od sagovornica u spornom prilogu koji je objavljen 18. jula ove godine, a tiče se kodeksa oblačenja na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Profesorica navodi kako njena izjava nije prenesena u cjelosti.

Njeno pismo žalbe prenosimo u cjelosti.

Poštovani g. . Sinanoviću i g. Karamustafiću,

Oglašavam se povodom nadasve neprofesionalnog, neetičkog i skandaloznog priloga u vezi Javne rasprave održane povodom Nacrta kodeksa ponašanja i oblačenja predloženog od UNSA, koji je emitovan u vašem BH dnevniku, 18. jula 2018. na TVSA, u kojemu je gostovao Haris Zahiragić. Od vas prije svega tražim javno izvinjenje meni zbog narušavanja mog ugleda i časti i javno izvinjenje Fakultetu političikh nauka Univerziteta u Sarajevu i to iz slijedećih razloga:

1. Moja telefonska izjava nije prenesena u cjelosti, iako sam to tražila od novinara s kojim sam razgovarala, upravo da bismo izbjegli bilo kakvu manipulaciju i pogrešne formulacije u vezi kodeksa. Dakle, vašom cenzurom ste mi direktno uskratili pravo na slobodu govora i mišljenja. Novinari tu nisu krivi, već ste krivi vi pod čijom dirigentskom palicom oni rade.

 2. Direktor i urednik BH dnevnika su očito namjerno napravili kardinalnu grešku, jer su kao profesionalni, objektivni i odgovorni ljudi, u najmanju ruku morali skrenuti pažnju voditeljici dnevnika, (koja je između ostalog i bivša studentica sa FPN) da Harisu Zahiragiću ne dozvoli da na takav brutalan način svojim izjavama mene satanizira, dehumanizira i diskreditira kao relevantnu osobu koja može govoriti o UNSA, gdje poručuje na TVSA ostalim medijima koga da ubuduće zovu, odnosno ne zovu da komentariše pitanjau u vezi Univerziteta - što je direktan poziv medijima na cenzuru i utjecaj na iste, te je time meni osobno proglasio javni linč, i u konačnici indirektno diskreditirao i narušio ugled akademskog osoblja i studenata Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, i svih onih koji smatraju da je takav kodeks neprihvatljiv. Zajedno s njim ste doveli moj rad na FPN u pitanje, iako ja svoju političku funkciju nikada nisam isticala u mom akademskom djelovanju, za razliku od vašeg gosta Harisa Zahiragića, koji je politički aktivan i profiliran već dugi niz godina, te obnaša isključivo političke funkcije potpredsjednika Kantonalnog foruma mladih SDA i člana Upravnog odbora UNSA. Smatram da je ovakvo izvještavanje bilo izrazito pristrasno te je očito da sam pala u zamku vaše režimske SDA politike.

3. Skandalozni prilog koji ste pustili, gdje se crvenim markerom javno etiketiraju pojedinci iz NVO sektora, novinari i studenti koji su došli na Javnu raspravu na FPN, te se zaokružuju njihova lica i odjeća koju su nosili taj dan, koju ste vi smatrali neprimjerenom, jeste podjednako brutalnom izlaganju tih pojedinaca na stub srama i doslovno degradiranje svih onih koji su tog dana bili prisutni. Za to vas imaju pravo tužiti, jer ste ugrozili njihova prava na zaštitu vlastitog identiteta. Žalba RAK-u je već poslana s više adresa. U duhu slobodnog kritičkog mišljenja, mog akademskog djelovanja i rada, te radi zaštite mog integriteta, autonomije i digniteta, poručujem vam da više nemam namjeru gostovati ili davati izjave za vaš Dnevnik, te vjerujem da će se i većina kolegica i kolega s FPN ograditi od istog, barem ne dok ste vi na rukovodećim pozicijama gdje vodite ovakvu režimsku uredničku politiku. Još jednom ponavljam da od vas i rukovodsta TVSA tražim javno izvinjenje zbog narušavanja mog ugleda, časti i kredibiliteta, u suprotnom ću tražiti zaštitu od RAK-a i na drugim instancama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije