Žestoke reakcije na Dnevnik TVSA: Užas i neviđena blamaža

L. R.
Žestoke reakcije na Dnevnik TVSA: Užas i neviđena blamaža
PrtScr / Dnevnik TVSA

Na Televiziji Sarajevo 18. jula ove godine emitiran je Dnevnik u kojem je gostovao predstavnik studenata u Upravnom odboru Univerziteta Sarajevo i bivši predsjednik Studentskog parlamenta Haris Zahiragić.

Tema je bila Nacrt kodeksa o ponašanja i odijevanju na ovom univerzitetu, a ovom je prilikom emitiran i prilog u kojem je analizirano ponašanje osoba koje su prisustvovale na javnoj raspravi o Nacrtu kodeksa, koja je održana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

U prilogu su objavljeni snimci prisutnih žena čija se odjeća analizirala na vrlo neprimjeren način, snimljeni su i muškarci za koje je problem bio što žvaću žvaku. Također, na snimku je istaknuta i urednica našeg portala Vesna Andree Zaimović, koja je bila na radnom zadatku, no u prilogu TVSA opisana je kao "studentica koja tipka na telefon ispred profesorice".

Veliki broj prijava na spomenuti prilog stigao je na adresu Regulatorne agencije za komunikaciju (RAK), u kojoj saznajemo da je u toku provjera prijava, a o eventualnim potezima RAK će se poslije izjasniti.

Studenti Univerziteta u Sarajevu uputili javno pismo o kodeksu odijevanja
Faris Šehović: SDA moralna policija na studentima trenira strogoću
Od politizacije tijela do fašizma: Detalji sa javne rasprave o Kodeksu
Sarajevski student o prijedlogu Kodeksa: Ne trpajte nas u kavez svojih stavova
STAFF: Kodeks je i šovinistički i seksistički
Prof. Mujkić protiv: Zašto nam treba Kodeks? Da li nam se studenti razgolićavaju?
Bura zbog Kodeksa o ponašanju i oblačenju: Šta će biti zabranjeno, a šta ne

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, zgrožena je prilogom na TVSA te je na socijalnim mrežama napisala kako "urednica dnevnika zaokružuje dijelove tijela studentica, komentira njihovo tijelo, dekolte i odjeću".

Najavila je skupštinsku borbu ovim povodom, a sve je nazvala "užasom novinarskog profesionalizma".

 

Reagirali su na prilog i iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, nazvavši ga neviđenom blamažom.

"Valjda je svima jasno da ovaj dokument (Nacrt kodeksa, op.pr.) ne zaslužuje da se o njemu više uopšte raspravlja i da mu se na taj način daje bilo kakav legitimitet. Tražimo od čelnika Univerziteta u Sarajevu kao i SDA i njihovih ministara i premijera Kantona Sarajevo, u čijoj kuhinji je i smišljen ovaj sramni projekat indoktrinacije i ugrožavanja slobode i ljudskih prava, da odmah iz procedure povuku nacrt kodeksa", naveli su.

Pozvali su ovim putem i rukovodstvo TVSA da uputi javno izvinjenje prije svega osobama koje je izvrijeđala u spornom prilogu, a onda i cjelokupnoj javnosti od čijih poreza prima plaću.

Iz TVSA zasad nisu reagirali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije