Studenti Univerziteta u Sarajevu uputili javno pismo o kodeksu odijevanja

Radiosarajevo.ba
Studenti Univerziteta u Sarajevu uputili javno pismo o kodeksu odijevanja
Foto:Radiosarajevo / Ilustracija
Na adresu redakcije portala Radiosarajevo.ba stiglo je saopštenje predstavnika nekoliko studentskih asocijacija/udruženja u Kantonu Sarajevo napisanog kao izraz nezadovoljstva.

Saopštenje se odnosi na polemiku oko Nacrta kodeksa o odijevanju i ponašanju Univerziteta u Sarajevu (UNSA)

Njihovu poruku objavljujemo u cijelosti, a podsjećamo da na portalu Radiosarajevo.ba možete dati svoj stav u anketi koja se odnosi na ovo pitanje:

"Proteklih dana smo imali priliku svjedočiti žustrim raspravama i reakcijama koje je izazvao Nacrt kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Posebnu pažnju javnosti privuklo je rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), od kojih nerijetko čujemo da je krovno i jedino legalno predstavničko tijelo studenata na Univerzitetu. Trenutno rukovodstvo se nalazi u tehničkom mandatu što znači da je u mogućnosti primjenjivati dosadašnje odluke, ali ne i donositi nove - što je i razlog pisanja samog teksta.

Mandat članova Izvršnog odbora SPUS-a istekao je 5. juna tekuće godine. Nakon upućenog zahtjeva trećine članova Skupštine Udruženja, ni predsjednik Skupštine, dr.  Bekir Rovčanin, a ni predsjednik Udruženja, Merim Serdarević, nisu sazvali istu.

Novonastala situacija se implicira i na predstavnike studenata u najvišem stručnom i akademskom tijelu Univerziteta, odgovornom za odlučivanje o svim akademskim pitanjima - Senatu. Trenutni saziv SPUS-a ne može imenovati nove predstavnike u Senatu. Svjesno odlažući redovnu Skupštinu na kojoj je potrebno izabrati novo rukovodstvo, koje će zatim imenovati predstavnike u Senatu, direktno ugrožava rad Senata, te narušava ugled svih studenata Univerziteta. Sljedeći Senat studenti su bez predstavnika. Ko će na sljedećem Senatu zastupati interese studenata i stav kada je u pitanju Kodeks, ako je jedina osoba koja istom može prisustvovati legalno studentica-prorektorica Rijana Jusufbegović?

To da SPUS nije nepolitička, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja poštuje načelo jednakosti svih studenata, kako nalaže Statut Udruženja, govore i funkcije predstavnika, radni i volonterski angažman, te istupi u medijima.

Predsjednik Skupštine SPUS-a status studenta je izgubio prije godinu dana diplomirajući na Medicinskom fakultetu i trenutno je zaposlenik Doma zdravlja Stari grad.

Predsjednik SPUS-a zaposlen je kao pravnik na TVSA.

Zamjenica predsjednika i studentica-prorektorica kandidatkinja je za zastupnicu u Skupštini KS.

Predstavnik studenata u Upravnom odboru je zaposlenik ZZO KS i kandidat za zastupnika u
Skupštini KS.

Ovim putem dolje potpisana udruženja studenata, kao članice SPUS-a, želimo javno iskazati svoje nezadovoljstvo i ogorčenost. Također, smatramo da je potrebno i neophodno da svi upisani studenti na UNSA budu informisani i u potpunosti upućeni. Kao legalno izabrani predstavnici na svojim fakultetima, zahtijevamo i da rukovodstvo SPUS-a izvrši svoju obavezu prema nama i sazove Izbornu skupštinu. U protivnom, bit ćemo primorani da istupimo iz tijela koje ne želi demokratski da nas predstavlja". 

Studentske asocijacije, koje žele promjene:

 Asocijacija studenata arhitekture
 Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka SPONA
 Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu
 Asocijacija studenata Prirodno-matematičkog fakulteta
 Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta "Steleks" Sarajevo
 Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka
 Udruženje vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne sstudije
 Asocijacija studenata Muzičke akademije
 Asocijacija studenata Akademije likovnih umjetnosti
 Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije