Počeo Samit lidera, Zvizdić poručio: Svi smo spremni da poštujemo upute EU

E. H., F. Z.
Počeo Samit lidera, Zvizdić poručio: Svi smo spremni da poštujemo upute EU
Glavni grad Bosne i Hercegovine danas je domaćin Samita lidera Zapadnog Balkana, na kojem su se okupili premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, koje je ugostio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Uz ove lidere zemalja, prisutni su i Johanes Hahn, te predstavnik Vlade Italije Angelino Alfano, koji će biti domaćin narednog samita ovih lidera.

"Sve zemlje regiona spremne su da poštuju upute EU kako bi čim prije pristupile Uniji. Izuzev brojnim izazovima euroatlantske integracije su ključne u svim institucijama zemalja regiona. Iz perspektive BiH, proces europskih integracija za BiH je veoma uspješan, a 2016. godina smatra se najuspješnijom", uvodne su riječi Denisa Zvizdića na Samitu lidera Zapadnog Balkana.

"Europska unija je BiH poslala ohrabrujuće poruke tokom posjete Federice Mogherini i ovaj uspjeh je zasigurno kruna rada Vijeća ministara BiH i mi nastavljamo s provedbom reformi koje su ključne da se BiH što prije priključi Europskoj uniji. Mi smo spremni nastaviti jačanje vladavine prava i poslovnog okruženja kako bi naša privreda još više rasla i privukla strane investicije."

Velike sigurnosne snage osiguravaju današnji skup, posebno zbog prisustva Aleksandra Vučića, premijera Republike Srbije, zbog kojeg je podignut nivo sigurnosti u glavnom gradu. Naime, prethodnih dana pojedini političari su upozoravali da postoje određene sigurnosne prijetnje za premijera Vučića, zbog čega cijeli skup osiguravaju i snajperisti.

Kako je najavljeno, cilj Samita je približavanje Zapadnog Balkana Europskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije