Uoči samita lidera zapadnog Balkana: Aleksandar Vučić danas stiže u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Uoči samita lidera zapadnog Balkana: Aleksandar Vučić danas stiže u Sarajevo
Fena / Arhiv
Povodom samita lidera zapadnog Balkana, čiji će domaćin u četvrtak biti Sarajevo, premijer Srbije Aleksandar Vučić danas će stići u službenu posjetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Iako u BiH stižu i brojni drugi premijeri zemalja u regionu, Vučićeva posjeta BiH je izazvala veliku pažnju gotovo svih medija, posebno u Srbiji i BiH, a njegov današnji dolazak u Sarajevo potvrđen je za Radiosarajevo.ba iz Ureda za informisanje javnosti Vlade Srbije.

Najzanimljivije, u izvještavanju medija prethodnih dana, bile su izjave pojedinih srbijanskih političara, najvišeIvice Dačića, ministra vanjskih poslova i prvog potpredsjednika Vlade Srbije, koji je kazao kako "postoje sigurnosni izazovi kada je riječ o Vučićevoj posjeti Sarajevu".

Posjeta dolazi u trenutku kada su odnosi Srbije i BiH poljuljani, zbog zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koji je BiH podnijela u februaru, a koji je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio.

Vučić, koji bi tokom popodneva trebao na sarajevski aerodrom stići letom iz Berlina, nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, kazao je prethodnih dana kako "nema nikakav strah i bojazan od mogućih sigurnosnih prijetnji". Dodao je i to da se neće zanimati drugim pitanjima osim interesom Srbije na samitu lidera zapadnog Balkana, te da u glavni grad BiH ne dolazi "da bi jeo ćevape".

No, prema najavama pojedinih medija, prema protokolu premijera za današnju posjetu Vučić bi mogao prošetati Baščaršijom, jer je navodno obećao novinarima fotografije sa sarajevskim ćevapima.

Podsjećamo, BiH će sutra ugostiti visoke zvaničnike iz cijelog regiona, u okviru samita premijera zemalja zapadnog Balkana, koji zvanično počinje u 11 sati. Sastanku lidera zapadnog Balkana prisustvovat će šest premijera iz Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i europski komesar za proširenje i ministar vanjskih poslova Italije, zemlje koja će biti domaćin narednog samita lidera zemalja zapadnog Balkana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije