Danas Samit premijera zapadnog Balkana u Sarajevu

Fena/Radiosarajevo.ba
Danas Samit premijera zapadnog Balkana u Sarajevu
/ Foto: Vijeće ministara
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić bit će danas domaćin u Sarajevu sastanka premijera zapadnog Balkana.

Kako je najavljeno, cilj samita je približavanje Zapadnog Balkana Europskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Učesnici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Sastanku će prisustvovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i predstavnik vlade Republike Italije Angelino Alfono, zemlje domaćina samita Zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, Albanije Edi Rama i Kosova - Isa Mustafa, u Sarajevo su stigli jučer, te su sinoć zajedno sa Zvizdićem i ministrom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Mirkom Šarovićem večerali u jednom sarajevskom restoranu. 

Inače, samit zvanično počinje u 11 sati. U 14 sati planirana je press konferencija na kojoj će se obratiti Zvizdić, Vučić, Rama, Mustafa, premijer Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Emil Dimitriev, te Hahn i Alfano.

Osim ovoga, planiran je i susret komesara Hahna s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Hahn će svoju posjetu BiH iskoristiti da sa Zvizdićem  i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u petak položi kamen temeljac za gradnju mosta na graničnom prijelazu Svilaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije