Mektić poslao poruku Vučiću o sigurnosti samita: Sve će pokrivati snajperi

Radiosarajevo.ba
Mektić poslao poruku Vučiću o sigurnosti samita: Sve će pokrivati snajperi
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine uveliko teku pripreme za Samit lidera zapadnog Balkana koji će se u Sarajevu održati u četvrtak, 16. marta.

Brojne operativne mjere i radnje poduzimaju sigurnosne strukture u Bosni i Hercegovini, kako bi se svaki lider, koji će učestvovati na sutrašnjem samitu, osjećao sigurno u Sarajevu.

"Ja sam već izjavio da sam jučer održao sastanak s direktorom OSA-e, SIPA-e, Granične policije i Direkcije za policijsku koordinaciju i da smo jučer formirali operativno-policijski štab koji će neprekidno funkcionisati sve do kraja ovog samita koji se održava u Sarajevu. Na tom sastanku smo analizirali bezbjednosnu situaciju u BiH, posebno ovdje u Sarajevu u kontekstu samita koji će se održavati, a dodatno smo analizirali ovu situaciju sa stanovišta dolaska premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića ovdje u Sarajevo", kazao je na današnjoj konferenciji za medije ovim povodom Dragan Mektić, ministar za sigurnost BiH.

On je kazao i kako je na osnovu analize sigurnosnih struktura u BiH dogovoreno poduzimanje svih operativno-taktičkih mjera, koje će imati cilj da u potpunosti osiguraju cjelokupni skup, pa će tako skup biti osiguran snajperima, ali i drugim mjerama osiguranja.

"Rekao sam nećemo dozvoliti nikome, formalnim i neformalnim grupama, da na bilo koji način ugroze bezbjednost ovog samita premijera ovdje u Sarajevo. Rekao sam da su svi dobrodošli, poslao sam poruku i premijeru Vučiću i potrudit ćemo se da u najmanju ruku budemo dobri domaćini i da se osjeća sigurno, onoliko koliko su se naši funkcioneri osjećali sigurno u Republici Srbiji", zaključio je Mektić.

Podsjećamo, sutra se u Sarajevu od 11 sati održava Samit lidera zapadnog Balkana, na kojem će učestvovati premijeri Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, te europski komesar za proširenje i ministar za vanjske poslove Italije, zamlje koja će biti domaćin narednog samita ovih lidera.

Cijela javnost zainteresirana je za skup, posebno u svjetlu upozorenja ministra za vanjske poslove Srbije Ivice Dačića, koji je kazao prethodnih dana kako "postoje sigurnosni izazovi kada je riječ o Vučićevoj posjeti Sarajevu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije