Krizni štab FBiH: Oštra poruka ljekarima koji ne dolaze na posao

Radiosarajevo.ba
Krizni štab FBiH: Oštra poruka ljekarima koji ne dolaze na posao
Foto: Screenshot / S današnje press konferencije Kriznog štaba FBiH

Nedolaskom na posao i neobavljanjem svoje dužnosti, ljekari direktno ugrožavaju zdravlje stanovnika, a to je kažnjivo i po zakonu.

Istakao je ovo Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje.

Na konstataciju medija da su iz Kriznog štaba Unsko-sanskog kantona naveli da ima nekoliko doktora koji su odbili da se stave na raspolaganje i dođu na posao, Čerkez je odgovorio da nema takvih informacija.

Ipak, naglasio je, važno je znati da se nalazimo u vanrednoj situaciji u kojoj svaki ljekar mora obavljati svoju dužnost, ako nije bolestan ili u samoizolaciji.

"Svi se moraju staviti na raspolaganje. Ljekari moraju biti na prvoj crti odbrane od koronavirusa, jer nedolaskom na posao direktno ugrožavamo zdravlje stanovnika, a to se kažnjava i po zakonu. Ljekari su bili na prvoj crti i u ratu. Ne vidim razloga da ne budu i sad. Mi smo svi položili Hipokratovu zakletvu", poručio je Čerkez.

Dr. Al-Tawil nakon smrti dr. Pašagića: Pod hitno nam treba definisan put pacijenta

Nakon smrti doktora Šefika Pašagića, epidemiologa i vlasnika firme Sanitacija koji je preminuo 5. aprila na Podhrastovima prilikom stavljanja na respirator, otvorila su se brojna pitanja. Tužilaštvo KS otvorilo je predmet te vrši sve provjere. Oglasili su se i iz KCUS-a tvrdeći da su doktoru Pašagiću pružili najbolju njegu.

Na pitanja o obdukcijama osoba preminulih od posljedica COVID-19, s obzirom i na slučaj da su vještaci odbili nalog za obdukciju žene s Ilidže, Čerkez je istakao da nema razloga da se obdukcije ne obavljaju.

Naveo je da postoji lična zaštita za vrijeme obdukcije, a to su jednokratno odijelo, ogrtač otporan na tekućinu, posebna maska, štitnik za lice, te rukavice za obdukciju i čizme do koljena.

"Iz ovoga vidite da za ovu vrstu obdukcije postoje samo dvije stvari više, specijalna maska, a vizir sam čak vidio u jednoj našoj trgovini", dodao je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije