Ljekarska komora KS Radončiću: Ne nazivajte ljekara kukavicom i dezerterom

Radiosarajevo.ba
Ljekarska komora KS Radončiću: Ne nazivajte ljekara kukavicom i dezerterom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ljekarska komora Kantona Sarajevo podržava i apeluje hitnu reorganizaciju zdravstvenog sistema u cilju ostvarenja bolje zdravstvene zaštite svog građanstva, u ovom teškom periodu pandemije koronavirusom, saopćeno je iz ove komore.

Kako navode u saopćenju, potrebna reorganizacija se jedino može ostvariti dobrom i promptnom koordinacijom svih tijela i organa nadležnih za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

"Nema potrebe za agresivnim javnim obraćanjem, nazivanjem ljekara "kukavicom" i "dezerterom", prijetnjom za oduzimanje licence za rad, što je ingerencija Ljekarske-Liječničke komore. U kratkom periodu ljekar je stavljen na pijedestal i aplaudira mu se, a odmah iza toga nazvan je kukavicom i dezerterom. Svaki ljekar mora da radi po propisanim principima etike i deontologije, u suprotnom snosi odgovarajuće konsekvence", piše u reakciji.

Podsjetimo, Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH jučer je zamolio građane da dostave dokumentaciju o tome koji ih ljekar nije htio da ih primi s obzirom na, kako kaže, nedopustivu činjenicu da „ljekari – dezerteri ne žele da primaju pacijente“, odnosno da veliki broj ljekara ide na bolovanje.

"Društvo je u ljekare uložilo veliki novac i oni su školovani za svoj posao, a sada ni jedan dom zdravlja neće da primi bolesnike", kazao je Radončić, te podsjetio da nije bez razloga prije sedam dana tražio smjenu jednog od direktora doma zdravlja u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije