Ostaje li Sarajevo bez plina? Održana vanredna press konferencija, evo kolike zalihe imaju Toplane

16
L. M.
Ostaje li Sarajevo bez plina? Održana vanredna press konferencija, evo kolike zalihe imaju Toplane
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Sejfo Ušanović, Bojan Bošnjak, Adnan Đugum

Mi imam intentivnu komunikaciju sa svim u lancu donošenja odluka, mi smo u kantonu od ranih jutarnjih sati i radimo projekcije za naredni period.

Poručio bih građanima da ne paničarimo, pozivam sve ljude na odgovornost.

Sarajevo bi od 1. januara 2024. godine moglo ostati bez plina. Direktor Sarajevo-Gasa iz Istočnog Sarajeva obavijestio Energoinvest da će 1. januara prekinuti isporukom gasa prema Sarajevu jer nije potpisan ugovor o transportu prirodnog gasa. 

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Na vanrednoj press konferenciji obratili su se ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Bojan Bošnjak, izvršni direktor Sarajevogasa Adnan Đugum i direktor Toplana Sarajevo Sejfo Ušanović.

Ministar Bojan Bošnjak kazao je da ovo ministarstvo od jutarnjih sati radi na rješavanju ovog problema.

"Mi imamo intenzivnu komunikaciju sa svim u lancu donošenja odluka, mi smo u kantonu od ranih jutarnjih sati i radimo projekcije za naredni period. Poručio bih građanima da ne paničarimo, pozivam sve ljude na odgovornost, pa i one koji odlučuju", rekao je Bošnjak.

Da li će Sarajevo ostati bez plina 1. januara? Energoinvest poručuje - 'ratne prijetnje iz RS-a'

Da li će Sarajevo ostati bez plina 1. januara? Energoinvest poručuje - 'ratne prijetnje iz RS-a'

Direktor Toplana Sarajevo Sejfo Ušanović istakao je da Toplane imaju pune rezerve, kada su u pitanju alternativna goriva te mogu grijati kupce 15 do 20 dana.

"Mi iz Toplana od jučer razgovarano sa Sarajevogasom. Nadam se da neće doći do ovoga problema, ali Toplane su spremne s alternativnim gorivom. U ovom periodu, Toplane mogu grijati ove kupce nekih 15-20 dana alternativnim gorivima. Naši kapaciteti su puni. Nekih 18 posto naših kupaca ne mogu se grijati na našu alternativu, u pitanju je novogradnja na Dobrinji. Ako dođe do nestanka gasa, vidjet ćemo šta dalje raditi. Možemo grijati do momenta dok dođe gas", kazao je Ušanović.

Obratio se i izvršni direktor Sarajevogasa Adnan Đugum.

"Mi nemamo rezerve i alternative. Naša jedina rezerva je ono što se nalazi u transportnom sistemu od Zvornika do nas. Mi za manje od jedan dan ostajemo bez gasa. Nama kad nestane gas to nije kao struja. Pozivam sve da ne dođemo u situaciju da ostavimo naše korisnike bez gasa, ostat će bez gasa i Istočno Sarajevo. Nadam se da nećemo doći u ovakvu situaciju", kazao je Tirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije