Omicron soj potvrđen u četiri bh. grada: "Razloga za paniku nema, ali ima za oprez"

3
I.S.
Omicron soj potvrđen u četiri bh. grada: "Razloga za paniku nema, ali ima za oprez"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Teufik Goletić

Prvi slučajevi Omicron varijante koronavirusa potvrđeni su u Laboratoriju za molekularno - genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Kako je rekao Teufik Goletić, šef Laboratorija za monekularno-genetična i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta UNSA za portal Radiosarajevo.ba, riječ je o četiri uzorka - iz Sarajeva, Mostara, Konjica i Stoca.

"Ovo su trenutno jedine kompletne sekvence omikrona iz BiH, koje su uvrštene u GISAID međunarodnu bazu podataka. Uzorci su uzeti 23. i 24. decembra 2021. godine", naveo je Goletić.

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Argeta već nekoliko godina drži titulu mesne i riblje paštete broj 1 u Evropi

Sedmično se tako uzima oko stotinu uzoraka.

Na pitanje da li, zbog potvrđenog novog soja COVID-19, ima razlloga za paniku među bh. građanima, Goletić je odgovorio:

"Nema razloga za paniku, ali ima za oprez, možda čak i dodatni zbog dva soja u Bosni i Hercegovini  - omicron soj, koja ima blaže simptome i istu kliničku sliku, ali se vrlo lako prenosi, te delta soj, koji može prouzokovati težu kliničku sliku kod zaraženih pacijenata", naveo je Goletić.

Imao je i poseban apel:

"Sada je vrijeme, možda više nego ranije, da se pridržavamo mjera protiv koronavirusa - posebno nošenje maski u zatvorenim prostorima. Apelujem na građane da se vakcinišu, a posebno ugrožene kategorije i da, ukoliko je prošlo dovoljno vremena od druge doze vakcine, vakcinišu i trećom - booster dozom", poručio je Goletić.

Zaključio je da je to sve potrebno kako bi ušli krajem godine što uspješnije u tzv. endemsko stanje koronavirusa.

Podsjetimo da je prije dva dana u našoj zemlji s Kliničkog centra u Sarajevu potvrđen i lambda soj koronavirusa.

Omicron - simptomi:

Prema podacima aplikacije ZOE Study, prijavljeni simptomi koji ukazuju na infekciju omikron sojem donekle se razlikuju od simptoma koji su bili karakteristični za prethodne sojeve.

Ključna razlika je što je mali broj oboljelih prijavio gubitak čula mirisa i ukusa.

Također, manji broj oboljelih rjeđe prijavljuje povišenu tjelesnu temperaturu, koja je bila karakteristična za prethodne sojeve.

Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su:

-Curenje iz nosa
- Grebanje u grlu
- Suhi kašalj
- Glavobolja
- Umor
- Kijanje
- Noćno znojenje
- Bolovi u cijelom tijelu, sa akcentom na bol u krstima

Doktori u Južnoj Africi prijavili su da su pacijenti zaraženi omikron sojem najčešće kao prve simptome prijavljivali suhi kašalj, grebanje u grlu, noćno znojenje i bol u krstima.

Britanski doktor Amir Kahn opisao je noćno znojenje kao simptom infekcije omikron sojem kao znojenje koje iziskuje da se oboljeli obavezno presvuče.

Vodeći imunolog u Velikoj Britaniji John Bell danas (utorak, 29. decembar, op. a.) izjavio je da omikron varijanta koronavirusa nije ista kao ona kojoj je svijet svjedočio prošle godine i da se nova varijanta "čini manje ozbiljnom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije