Prof. dr. ismet Gavrankapetanović o dolasku omikron soja u BiH

4
A. S.
Prof. dr. ismet Gavrankapetanović o dolasku omikron soja u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je prisustvo omikron soja koronavirusa.

Od 100 uzoraka testiranih na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) 10 pozitivnih osoba je na omikron soj.

Još se ne može govoriti koliko omirkon soj uzrokuje težu kliničku sliku, ali prema dostupnim istraživanjima obiljeli imaju blaže simptome.

Na oprez pozvao je građane i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice u Sarajevu, koja je u proteklom periodu pandemije koronavirusa iznijela veliki teret i postala jedna od najboljih medicinskih ustanova ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu. 

"Još jedan novi soj u ovoj pandemiji. Iznijeli smo se do sada sa svim udarima, teškim situacijama. Vakcinacija mjere zaštite i nada da ulazimo u završnu fazu pandemije. Opšta bolnica Abdulah Nakaš, sa svim svojim kapacitetima na raspolaganju je stanovništvu. Bit ćemo i dalje sigurnost i utočište bolesnima", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, generalni direktor Opće bolnice u Sarajevu, za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata testirano je ukupno 3.558 uzoraka od kojih je 800 bilo pozitivno na COVID-19.

U protekla 24 sata preminulo je ukupno 29 osoba, od kojih 22 u Federaciji BiH i sedam u Republici Srpskoj.

Do sada je u Bosni i Hercegovini od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 13.397 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije