Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović uputio veliki i važan apel građanima

11
A. S.
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović uputio veliki i važan apel građanima
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Covid odjele Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo u subotu je na hospitalizaciju primljeno sedam pacijenata, a 12 je otpušteno kući.

Na bolničkom liječenju od Covid infekcije ukupno je 112 pacijenata, od kojih je jedanaest na intenzivnoj njezi, jedan na respiratoru, a troje na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

U Covid trijažnoj ambulanti jutros je pet pacijenata na opservaciji.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v. d. direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je trenutnu situaciju i uputio je veliki apel građanima.

"Veliki je pritisak na bolnicu. Jučer u trijažnoj ambulanti je bilo 102 bolesnika. U toku novembra, kada je pick pandemije bio najveći, imali smo prosječno 35 do 40 pacijenata. To pokazuje težinu ovog udara virusa. Nema nijedan srednje težak bolesnik u bolnici sada. Svih 112 su teški i kritični pacijenti. Intenzivna njega jutros ima 11 kritičnih bolesnika. 

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović - undefined

Foto: Privatni album: Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović dr. Ednan Drljević u crvenoj zoni

Molimo građane Sarajeva da se čuvaju, paze, poštuju mjere distance i da obavezno nose zaštitne maske.  Tako će najbolje pomoći svom zdravstvenom sistemu, olakšati zdravstvenim radnicima koji u ovim trenutcima i ovim danima bore se za živote bolesnih", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

Prema posljednjim podacima u Kantonu Sarajevo u subotu je bilo 493 novozaražena, dok je pet osoba preminulo.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen kod 961 osobe, od čega 638 slučajeva u Federaciji BiH, a u RS-u 323.

Od posljedica zaraze preminulo je 19 osoba - 14 iz FBiH, a pet iz RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije