Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović o dramatičnoj situaciji u bolnicama u Sarajevu

7
Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović o dramatičnoj situaciji u bolnicama u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je počela nešto iza 12 sati, nakon dramatičnog govora premijera Edina Forte, ali i obraćanja ministra Harisa Vranića, obratio se i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

Podsjetio je na jutrošnji bilten Opće bolnice i istakao kako je u protekla 24 sata bilo 882 pregleda, pruženo 4356 usluga, a urađeno 12 operacija.

Prije njega govoripo je Nermin Granov, s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koji je podvukao da "KCUS više nikog ne može da primi, osim u slučaju da neko bude otpušten".

Da situacija jeste haotična dodao je i prof. dr. Gavrankapetanović koji smatra da ne treba dodatno širiti paniku među građanima.

„Pacijenti ne treba da idu u dvorane niti da ih plašimo s tim, nema potrebe. Lakši pacijenti treba da idu kući. Trebamo iskoristiti kapacitete koje imamo na KCUS-u i u Općoj bolnici. Bojim se da upućivanje pacijenata u neke dvorane može izazvati katastrofalne posljedice. Važan je medicinski kadar, posebno medicinske sestre koje su stalno uz pacijente", poručio je Gavrankapetanović. 

Podsjećamo, premijer Edin Forto predhodno je istakao kako je situacija u Kantonu Sarajevo krajnje ozbiljna, što ne osporava doktor Gavrankapetanović, ali smatra da ne treba podizati paniku i dramatizovati. 

"Javnosti se morate obratiti jasno, i govoriti istinu i ništa više od istine. Sarajevo je najveće žarište trenutno u Europi. Ne želim da postanemo novi Bergamo i učinit ćemo sve da tako ne bude", kazao je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije