Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović: Nećemo dozvoliti zatvaranje zdravstvenog sistema

7
A. S.
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović: Nećemo dozvoliti zatvaranje zdravstvenog sistema
Foto: Radiosarajevo.ba / Sebija Izetbegović i Ismet Gavrankapetanović

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, vršilac dužnosti direktora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrio je detalje jučerašnjeg sastanka u Sarajevu.

Podsjetimo, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić (SDP) jučer je u Sarajevu održao sastanak s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović, v. d. direktora Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" Ismetom Gavrankapetanovićem i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja ovog kantona Sakibom Katanom.

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović je dodao da je razgovor je bio vezan za organizaciju zdravstvene službe u kantonu s aspekta organizacije i finansiranja.

"Nećemo više nikada dozvoliti da se ponovi scenario zatvaranja zdravstvenog sistema kojem smo svjedočilli u zimu i na proljeće prošle godine s teškim posljedicama po zdravlje stanovništva. Ne trebamn naglašavati šta se sve dešavalo do jula prošle godine, kako je bio zatvoren sistem. Da ne pričam sada o umiranju stanovnika glavnog grada BiH u automobilima. zatvorenim bolnicama, strahu građana SarajevaU okviru ovih principa svi razgovori su mogući", kazao je prof. dr. Gavrankapetanović za naš portal.

Zanimalo nas je kako je prošao susret sa prof. dr. Sebijom Izetbegović, generalnom direktoricom KCUS-a, s obzirom na ranije nesuglasice koje su imali.

"Direktorica KCUS-a je predložila da Opća bolnica postane cijela Covid bolnica, a da se infektolozi KCUS-a i ostali potreban kadar prebaci da liječi građane u Opstoj bolniici. Ona je predložila i da ljekari koji rade u necovid dijelu Opće bolnice, a mogu liječiti tercijerni nivo, da prijeđu u KCUS. S obzirom na to da je Opća bolnica odlukom Skupštine Kantona pokrenula proceduru da postane Kantonalna bolnica to zakonski i praktično nije moguće", kategoričan je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

On je podvukao da njegovi ljudi svakako imaju mnogo posla i obaveza. 

"Opća bolnica liječi Covid pacijente na svojih šest odjeljenja, ali dužnu pažnju posvećuje liječenju necovid bolesnika, koji također imaju velike potrebe za bolničkim liječenjem. Da ne pričam sada i o brojnim operativnim zahvatima. Iskorištenost kapaciteta i mogucnosti Opće bolnice ostaju na raspolaganju kako Covid, tako pacijentima koji ne boluju od Covida", zaključio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije