Vlada KS poslala poziv za pomoć privrednicima: Mnogi negoduju zbog nelogične liste

Radiosarajevo.ba
Vlada KS poslala poziv za pomoć privrednicima: Mnogi negoduju zbog nelogične liste

Na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je raspisalo javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plate za mjesec mart 2020. godine.

Ovakva odluka Vlade KS naišla je na brojna negodovanja zbog, kako mnogi tvrde, neadekvatne liste djelatnosti kojima će se pomoći u prevazilaženju krize prouzrokovane pandemijom COViD-19.

Na listi djelatnosti kojima će Vlada pomoći, npr, nema edukativnih centara, nema auto škola, fizioterapeuta za djecu i stare, nema hotela ni turističkih agencij, nema brojnih firmi, ali pomoći će se - kladionicama? 

Korisnici društvenih mreža koji su komentarisali ovu objavu Vlade smatraju da je lista nelogična, te da se na ovaj način ne pomaže privredi u ovakvim trenutcima.

Zastupnica Naroda i pravde u Skupštini KS, Danijela Kristić danas je uputila i zastupničko pitanje vezano za ovaj Javni poziv.

"Naveli ste spisak djelatnosti kojima je zabranjen rad i i koji mogu aplicirati na navedeni poziv. Međutim, dosta djelatnosti nedostaje na navadenom spisku kao npr. turističke agencije, hoteli, predškolski odgoj, rent a car agencije, auto škole, ostale pomoće djelatnosti u pravozu, stari zanati, nespecijalizirane trgovine, usluge Facilitya, ostale rezervacijske usluge i djelatnsoti povezane sa njima, kao i svim uslužnim i drugim djelatnostima kojima nije bio zabranjen rad, ali je zabranjen rad njihovim klijentima, te oni nisu mogli ostvarivati prihod od svije djelatnosti", piše u zastupničkom pitanju.

Zastupničko pitanje - undefined

Foto: Narod i pravda: Zastupničko pitanje

Ministar privrede KS Draško Jeličić je istaknuo da se ovom Odlukom se pozivaju pravna i fizička lica, čija je djelatnost zabranjena naredbama štabova civilne zaštite, da se prijave na ovaj javni poziv kako bi im se obezbijedila sredstva za isplatu dijela plate za mjesec mart, u zavisnosti od trajanja perioda zabrane djelatnosti.

Prijavu na ovaj poziv mogu podnijeti samo ona pravna i fizička lica koja imaju sjedište na području Kantona Sarajevo.

Cijeli tekst Javnog poziva možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije