Stanje u Sarajevu: Koliko je oboljelih, koliko testiranih, koliko je na respiratoru...

Radiosarajevo.ba
Stanje u Sarajevu: Koliko je oboljelih, koliko testiranih, koliko je na respiratoru...
Foto: EPA-EFE / Sarajevo, 2. april 2020.

Aida Pilav, predsjednica sarajevskog Kriznog štaba i direktorica Zavoda za javno zdravstvo danas je kazala kako su u Kantonu Sarajevu od COVID-19 infekcije oboljele 44 osobe.

Stigla je i lijepa vijest - jedna osoba je već retestirana, što znači da se oporavlja i da se provjerava da li je i dalje zaražena novim sojem koronavirusa. Retestiranje, kazala je Pilav, zapravo je praćenje izliječenja.

"Ukupan broj testiranih u KS je 605, što govori u prilog da imamo manje od deset posto potvrđenih laboratorijskih slučajeva u odnosu na broj testiranih. U samoizolaciji trenutno u KS je 1203 osobe, a iz samoizolacije su izašli njih 2601. U 24 sata bilo je 73 testiranih, a pozitivnih bilo je pet", rekla je ona.

Dodala je da se na KCUS-u, na klinici Podhrastovi, nalazi sedam sugrađana, da je jedan na respiratoru, a da je dvoje u oporavku.

Smrtnih ishoda dosad smo imali tri.

"Gledajući brojeve i trendove, zadovoljni smo razvojem epiodmiloške situacija u KS. Povećava se broj testiranih, a imamo malo ili nimalo pozitivnih već danima. To govori u prilog da smo blagovoremeno poduzeli sve javnozdravstvene mjere, ali i da su sugrađani ispoštovali sve mjere - zabrana okupljanja, socijalna distanca, manji broj ljudi u prostorijama, sastanci ne duži od 60 minuta i ne više od 20 ljudi", kazala je.

Potom je istakla kako je dužna, "u ime zdravstvene struke, svojih kolega i svih zdravstvenih radnika", kazati kako oni i dalje stoje pri stavu da mjera zabrane kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina treba ostati na snazi

"To je jako značajno, pogotovo za KS, radi se o urbanim sredinama, velike su zgrade, neboderi - ako bi se desili učestaliji socijalni kontakti, koje je, priznat ćete, teško kontrolirati, moglo bi doći do ekspanzije epidemije. Od 20. marta, prvog slučaja, mi nismo, srećom, zabilježili eskaliranje laboratorijski potvrđenih slučajeva. Želimo to da održimo narednih 15 dana i jako nam je značajno da ispoštujemo mjere do kraja. Imat ćemo dobre rezultate ako se budemo pridržavali mjera na odgovorajući način. Ovo je preporuka zdravstvene struke, ponavljam", zaključila je, dodavši:

"Ako budemo svi poštovali mjere, nadam se da ćemo brzo izaći iz ove priče. Ne treba biti nerazumijevanja koje se pojavilo u javnosti - ovo je borba koju zajedno vodimo i koju smo dosad jako dobro vodili. Nećemo kršiti mjere Federalnog štaba, ali apelujemo da se ne ide u liberalizaciju ovih mjera." 

Jasmin Terović, načelnik Kriznog štaba Civilne zaštite u ovom kantonu rekao je da se večeras očekuje dolazak aviona iz Stockholma u kojem su naši državljani.

"Spremna su dva šatora, obavit će se trijaža svih koji dođu i s pet vozila GRAS-a idu u Studentski dom Bjelave, koji smo obišli jutros - u potpunosti ispunjava sve uslove za boravak tih ljudi."

Kako je kazao, jutros su potpisali ugovor sa Studentskim centrom Sarajevo gdje su dogovorili da će osobe koje se ne pridržavaju rješenja o samoizolaciji također ići u Dom Bjelave.

"Nakon što ih predstavnici MUP-a, da tako kažem, privedu, vozilima Hitne pomoći bit će prebačeni na Bjelave gdje će boraviti dok im traju mjere. Pozvao bih sve sugrađane da poštivaju mjere koje su izdali nadležni - samo na taj način iz ovog možemo brzo izaći. Jučer smo imali subotu, lijepo vrijeme i bila je veća izlaznost po izletištima, trebamo se još jednom pridržavati svih mjera. Pozivam građane da izdržimo još ovih 15-20 dana udarnih, da što prije izađemo iz ove krize", poručio je on. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije