Hoće li roditelji plaćati vrtiće za vrijeme koje ne rade

M. R. S.
Hoće li roditelji plaćati vrtiće za vrijeme koje ne rade
Foto: Općina Novi Grad / Ilustracija

Zbog pandemije novog soja koronavirusa i mjera zaštite i sprječavanja širenja, vrtići ne rade od sredine prošlog mjeseca, do daljnjeg.

Sada se veliki broj roditelja pita šta će biti s plaćanjem s obzirom da su djeca kući i ne koriste usluge predškolskih ustanova. Poseban je problem što ima dosta roditelja kojima su primanja umanjena ili su ostali bez njih.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo, koje štiti i prava zaposlenika u predškolskom odgoju, kazao je da u aprilu, ako ne budu radili vrtići, niko ne bi trebao da plati.

„Nije korektno tražiti od roditelja da plate. I iz nekih privatnih vrtića su rekli da nemaju obraza to tražiti“, kazao je Sivro.

Saudin Sivro - undefined

Foto: Arhiv: Saudin Sivro

Ipak, ima nekih privatnih vrtića koji su tražili uplatu cijelog iznosa za april, a potom je korigirali na 50 posto. Ovo iz razloga što se privatni vrtići finansiraju od uplata roditelja i ne dobijaju nikakva sredstva od Vlade KS, iako bi, navode, sva djeca i roditelji trebali imati isti tretman.

Sivro je istakao da im je premijer KS Mario Nenadić kazao da će dati 406 KM za plaće radnicima, za sve firme, institucije, ustanove koje zbog naredbe o obustavi rada ne rade. Pa tu spadaju i privatni vrtići“, rekao je Sivro.

Dodao je da je protiv da se bilo šta naplaćuje od roditelja.

No, Anis Krivić, ministar obrazovanja KS, za Radiosarajevo.ba je kazao da ima i on upite roditelja u tom smislu, ali i da odluke o cijeni donosi osnivač, a Vlada KS je osnivač Javne ustanove Djeca Sarajeva, ne i privatnih vrtića.

Anis Krivić - undefined

Foto: Dž. K: Anis Krivić

„Kada je u pitanju JU Djeca Sarajeva, Vlada je donijela zaključak da će se cijena za mart za roditelje umanjiti za 50 podsto jer su djeca išla pola mjeseca u vrtić. Roditelji su već platili puni iznos za mart i u pretplati su pola mjeseca. Mislim da će se ići na opciju da roditelji budu u pretplati, a ko nema namjeru nastaviti koristiti usluge JU Djeca Sarajeva da će im biti izvršen povrat“, pojasnio je Krivić.

Dodao je da će se za april kasnije odlučivati jer je situacija nepredvidiva.

Ipak, stava je da se ne može naplatiti usluga koja se nije koristila.

Pitanje o plaćanju vrtića za april, odnosno period za koji ne pružaju usluge, postavili smo i Udruženju privatnih predškolskih ustanova KS.

„Svaka ustanova će u skladu sa svojom poslovnom politikom odrediti iznos naknade za april tekuće godine. Ono što mi kao udruženje znamo je da su neke ustanove oslobodile svoje korisnike 100 posto iznosa naknade. Za većinu ustanova taj podatak nam je nepoznat”, odgovorli sui z ovog udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije