Krizni štab tvrdi: Zdravstveni sistem u KS spreman da odgovori na situaciju

Radiosarajevo.ba
Krizni štab tvrdi: Zdravstveni sistem u KS spreman da odgovori na situaciju
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

I danas je Aida Pilav, prva žena Kriznog štaba Kantona Sarajevo, rekla je da smo u posljednjih 24 sata imali četiri pozitivna.

Jedan je retestiran (proces oporavka), broj potpuno oporavljenih i dalje dva. Broj hospitaliziranih na Klinici Podhrastovi je osam, na respiratoru jedno, dvoje s blažim simptomima. Ukupan broj smrtnih ishoda je četiri.

"Iskoristila bih priliku vezano za brojna pitanja o smrtnim ishodima - ukupan broj umrlih u FBiH je 21, od čega su su četiri KS, šest u Mostaru, četiri u ZHK, pet u USK, po jedno u Zenici i Tuzli. Gledajući statistiku FBiH možemo reći da u odnosu na broj stanovnika u KS, broj smrtnih ishoda korelira s brojem smrtnih ishoda u FBiH", rekla je ona.

Ne smijemo isključiti, dodala je, da je procjena da će od ukupnog broja oboljelih pet razviti tešku kliničku slike, za koje ne postoji specifičan lijek. Tretiraju se simptomatskim terapijama i zbog problema s plućima pojedini završavaju na respiratoru. 

"Prvi slučaj 20 marta - prošli smo prvi period izolacije, sad ulazimo u drugi period izolacije i zadovoljni smo rezultatima... Ipak, izlazite samo ako je to zaista neophodno, a vezano je za posao i nabavku lijekova i životna namirnica", apelirala je. Nositi rukavice, masku, prati ruke, održavati higijenu, ukinuti sastanke, ozbjegavati bliske kontakte s osobama čije zdravstveno stanje ne znamo... samo su neke od mjere koje je ponovila.

Smatra da je zdravstveni sistem u KS spreman da odgovori na ovu situaciju... zdravstvene institucije imaju dovoljno opreme, dovoljno radnika, kazala je Pilav.

Potom se obratio direktor sarajevskog Doma zdravlja Mehmed Kulić. On je na početku govorio o tome šta su sve poduzeli. Kazao je da je do zagušenja linija došlo jer imaju promjenu metodologije rada, a najavio je osnivanje novih call centara.  

Zamolio je osiguranike i zdravstvene radnike za strpljenje, "da izdržimo do kraja dobro započeti posao".

"Imali smo situacije iznenadnih smrtnih slučajeva...mi smo vođeni stručnom doktrinom postupali na način kako je to bilo predviđeno tako da ćemo i dalje usavrševeni algoritme rada i na zadovoljstvo naših osiguranika...vodimo pacijente koji su izolaciji, zovemo ih, vodimo njihovo bolovanje, radimo jako puno zadatak aistovremeno, kako je zacrtano 21. marta", rekao je

Ni Pilav ni Kulić nisu komentirali konkretno slučaj Šefika Pašagića.

Zatim je govorio i Jasmin Terović, prvi čovjek sarajevske Civilne zaštite, koji je kazao da je zadovoljan poštivanjem naredbi, i fizičkih i pravnih lica. Istakao je da će se ovako nastaviti do kraja stanja nesreće... Na kraju je i komesar Nusret Selimović iznio presjek situacije u posljednja 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije