KS / Krizni štab KS: Pet pozitivnih slučajeva u posljednja 24 sata

06. 04. 2020. u 13:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 29

Šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Aida Pilav, kazala je da je u protekla 24 sata dijagnosticirano pet pozitivnih slučajeva, te je istaknula da je trend zadržan kao i prethodnih dana.

"Ukupan broj testiranih je 640, a pozitivnih sa presjekom u osam sati 46, od čega jedan retestirani. Na klinici na Podhrastovima smješteno je 7 naših sugrađana, od toga jedna osoba je na respriatoru, a dvije osobe su u oporavku i očekujemo njihov otpust. Mi imamo odo ovog ukupnog broja, od 46 slučaja, imamo dva oporavljena i čekamo retestiranje za još dva naša sugrađanina", kazala je Pilav.

Minsitar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko, kazao je da su 24 lica prekršila mjeru samoizolacije i istaknuo je da je ovaj broj u padu.

"Vraćam se na ono što sam više puta ponovio, sve dok ne dođem u situaciju da niko ne krši samoizolaciju tek ćemo onda biti zadovoljni. Mjere policijskog sata prekršilo je 30 lica. U proteklom vikednu imali smo nekoliko situacija da su naši sugrađani kršili više puta ove mjere i oni se nalaze u pritvorskim jedinicama. Obišli smo i izletišta u blizini grada i definitivno je broj posjetilaca manji za 80 posto. Prije otprilike sat vremena obišli smo grad i vidjeli smo da su pred bankama veliki brojevi građana, imamo infnormacije sa terena da doalzi do verbalnih konflikta između penzionera, jer se neki ne pridržavaju socijalne distacne. Razumijemo naše drage penzionere ali moramo svi voditi o svom zdravlju", rekao je Jusko.

Nihada Glamoč, komadantica Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo kazala je da danas imaju previše prijava da građani koji imaju više od 65 godina ne poštuju preporuke koje su izdate.

"Molim sugrađane koji danas nisu završili svoje obaveze, da sutra ne izlaze na ulicu bez opreme koja je propisana", kazala je Glamoč.

NEMA KOMENTARA