Naša stranka: Nije nam Evropska unija zatvorila granice, već naša vlast

Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Nije nam Evropska unija zatvorila granice, već naša vlast
Foto: Naša stranka / Mirjana Marinković-Lepić

Bosna i Hercegovina je iznad evropskog prosjeka kad je u pitanju broj zaraženih koronavirusom. To je razlog zašto bh. državljani neće moći od 1. jula u zemlje EU, saopćeno je iz Naše stranke. 

Tim povodom reagovala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 

"Bosna i Hercegovina je ponovo ušla u neku vrstu viznog režima kad je EU u pitanju. Sad nam je viza zdravstveno stanje nacije, tačnije broj zaraženih koronavirusom. Za ovo odgovornost snose entitetske vlade i Vijeće ministara. Mjere su oslabljene, a i ove koje imamo građani nedovoljno poštuju jer im je aktuelna vlast uništila povjerenje u institucije sistema i njihove preporuke. Kako da poštuju mjere, kada ih predstavnici vlasti, oni koji mjere nameću, ne poštuju", upitila je Marinković-Lepić.

Korona derneci i nelegalne nabavke medicinske opreme samo su dio toga što je građane obeshrabrilo u poštivanju mjera, navodi se u saopćenju.

"Mi, da bismo vratili stepen zaraženih u okvire EU prosjeka, prvo moramo vratiti povjerenje građana u sistem. To ćemo učiniti tako što ćemo pod hitno procesuirati sav kriminal vlasti počinjen u vrijeme pandemije kao i ponašanja predstavnika vlasti koja nisu u skladu s propisanim mjerama. Također, neophodno je na nivou države imati jedinstven plan borbe protiv pandemije, za šta je odgovorno Vijeće ministara. Za trenutnu nemogućnost putovanja građana BiH u zemlje EU, krive su entitetske, kao i državna vlast, a sigurno je da će ista ta vlast za ovo kriviti zemlje EU. Za razliku od vas, naših entitetskih vlada i Vijeća ministara, EU brine o zdravlju svojih građana", istaknula je Marinković-Lepić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije