Granice EU ostaju zatvorene i poslije 1. jula: BiH ispala sa liste?

Radiosarajevo.ba
Granice EU ostaju zatvorene i poslije 1. jula: BiH ispala sa liste?
Foto: EPA-EFE / Granice EU ostaju zatvorene i poslije 1. jula

Srbija i Crna Gora su jedine države Zapadnog Balkana koje imaju šansu da im se naredne nedelje otvore granice Europske unije (EU).

Imena ovih država stoje na takozvanoj kompromisnoj listi, oko koje, do subote kasno popodne, treba da se usaglase zemlje članice EU.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u listu zemlja koja je izrađena kasno u petak, 26 juna, nakon šestočasovnog sastanka, petog po redu, na nivou ambasadora zemlja članica Evropske unije (EU) u cilju pronalska zajedničkog stava oko spoljnih granica EU.

Na osvježenoj listi je sada manje od 20 država za koje bi EU mogla otvoriti granice od prvog jula, među kojima, iz regiona, su samo Srbija i Crna Gora uspjele da uđu.

Bosna i Hercegovina koja je bila na prethodnoj listi, je ispala iz igre jer je ionako bila na granici u ispunjavanju ključnog kriterijuma.

Ostale zemlje Zapadnog Balkana, poput Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova nisu bile ni predmet rasprave, što je najbolji pokazatelj o situaciji sa pandemijom COVID-19 u ovim zemljama.

Prijestonice EU imaju rok do subote u 18 sati, da se usagalase sa listom i u tom slučaju bi se usvojile preporuke takozvanom pisanom procedurom.

Naime, glavni kriterijum da EU otvori granice prema takozvanim trećim zemljama jeste opadajuća stopa zaraženih sa koronavirusom.

Ostatak teksta čitajte na OVOM linklu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije