Božinović najavio revidiranje odluke Hrvatske o zatvaranju granice

Tanjug
Božinović najavio revidiranje odluke Hrvatske o zatvaranju granice
Facebook / Davor Božinović

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i šef Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je danas ponovo revidiranje odluke o obaveznom 14-todnevnom karantinu za građane BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije, koja je donesena je prije "samo dva dana".

Odluka o obaveznom karantinu za putnike iz tih zemalja nije obavezujuća samo za one koji su u tranzitu ili u slučaju hitnih i opravdanih razloga poput sahrana ili hitne medicinske pomoći.

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da ipak postoje još neki izuzeci i najavio vjerovatnu novu promjenu.

"Na nivou EU postoje situacije koje se podvode pod termin 'neododložnih ličnih razloga'. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je korona kriza bila na vrhuncu. Ako postoje neodložni lični razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata", pojasnio je Božinović i dodao:

"Posljednje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja ističe 30. juna pa ćemo do sljedećeg ponedjeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom neke će se odluke donositi i brže", prenijela je zagrebačka N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije