Uživo | Najnovija informacija: Odbijen prijedlog da se s dnevnog reda skloni izbor Marina Vukoje

8
D. S.
Uživo | Najnovija informacija: Odbijen prijedlog da se s dnevnog reda skloni izbor Marina Vukoje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije prihvatio prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende (SDA) i zastupnika Amira Ibrovića (DF) da se sa dnevnog skloni tačka koja se tiče izbor sudije Ustavnog suda BiH, potvđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Za je glasalo 38 zastupnika, 13 je bilo suzdržanih i 34 protiv.

Komisija za izbor i imenovanje ovog doma utvrdila je prijedlog da se za nedostajućeg sudiju imenuje Marin Vukoja, najpozicioniraniji kandidat sa Rang liste.

Procurio snimak drame u Dortmundu: Otkriveno ko je maskirani uljez na krovu stadiona

Procurio snimak drame u Dortmundu: Otkriveno ko je maskirani uljez na krovu stadiona

Imenovanje sudije Ustavnog suda BiH je samo jedno od imenovanja o kojima bi se danas trebao izjasniti Predstavnički dom u okviru posljednje tačke predloženog dnevnog reda "Izbor i imenovanja".

Predviđeno je imenovanje dvoje novih rukovodilaca Predstavničkog doma (predsjedavajući i jedan od potpredsjedavajućih), kao i imenovanje članova parlamentarnih radnih tijela ili zvaničnika u pojedinim federalnim institucijama.

Također, zastupnici bi trebali razmatrati i nekoliko zakonskih rješenja, a između ostalog izmjenu i dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, te Nacrt novog zakona o likvidacionom postupku.

Zastupnici bi trebalo da se izjasne i o strategiji za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici ze period 2024. - 2027. godina.

Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo dešavanja u vezi izbora Marina Vukoje:

Podsjetimo, predsjednik Američko-europske inicijative Reuf Bajrović je u ponedjeljak, 27. maja u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da je ključna uloga trenutno Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i potpredsjednika SDP-a.

/ Anketa

Smatrate li da Marin Vukoja treba biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH?
Rezultati

Povodom glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i poručio 'Nemojte podržati izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH'.

Više o tome ko je Marin Vukoja možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije