Dennis Gratz: 'Apelujem na SDP da zaustave imenovanje Vukoje. To nije dobro za BiH'

5
Radiosarajevo.ba
Dennis Gratz: 'Apelujem na SDP da zaustave imenovanje Vukoje. To nije dobro za BiH'
Foto: Printscreen / Dennis Gratz

Ovog utorka, 28. maja, u političkim minutama Jutarnjeg programa Federalne televizije razgovarao je Dennis Gratz, DF-ov zastupnik u Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Hoće li se kandidovati za načelnika Općine Centar Sarajevo?

Šta će značiti imenovanje HDZ-ovog kadra u Ustavni sud BiH? O izbornom zakonu Republike Srpske. Šta će biti sa državnom imovinom?

Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka: Stižu li nam padavine?

Meteorolozi objavili prognozu do četvrtka: Stižu li nam padavine?

Ustavni sud BiH

"Mnogima možda nije jasno koliko je važan Ustavni sud BiH, od apelacione nadležnosti do rješavanja sukoba interesa između entiteta do možda onog najvažnijeg ocjena ustavnosti zakona. Dakle, na koji način Ustavni sud bude popunjavan i kako bude operisao, što je moguće neutralnije što je u demokratskim državama obaveza, određivat će budućnost Bosne i Hercegovine po suštinskim segmentima, pitanja ustavnosti bilo kojeg zakona, odnosa među entitetima, uspostavljanja posebnih odnosa između entiteta drugih država što je samo po sebi nonsens, međutim, Ustavni sud se oko svega toga pita.

U Sudu BiH počinje suđenje sarajevskoj advokatici Vasviji Vidović

U Sudu BiH počinje suđenje sarajevskoj advokatici Vasviji Vidović

Mi smo danas u jednoj rijetko važnoj situaciji da kao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH donosimo odluku o daljem popunjavanju i moram reći da sam izuzetno razočaran što smo svedeni na puku funkciju potvrđivanja. Dobili smo jedno ime kadra HDZ-a, prema mom mišljenju lošijeg kandidata od drugih prijavljenih. Nadam se da nećemo danas izabrati gospodina Vukoju, već da ćemo imati mogućnost da biramo između alternativa i da izaberemo onu koja je objektivno najbolja za sudiju ili sutkinju Ustavnog suda BiH. Mi imamo problem što ne vršimo izbor i imamo samo jednog kandidata. I samo nam se ostavlja mogućnost da potvrdimo ili odbijemo.

Ja apelujem na kolege iz Naše stranke, posebno na one iz SDP-a da ne rade ovo danas, to nije dobro za BiH. Oni znaju vrlo dobro zašto to nije dobro, misle da će se izvući i da ćemo to zaboraviti, a nećemo. Ne želim da moju ustavnu obavezu i pravo oduzima neko radno tijelo koje je formirao Predstavnički dom. Želim da se otvori javna rasprava kako je izvršeno bodovanje, kako gospodin Vukoja koji nije radio u pravosuđu i nema iskustva u tome. To je jedna od rijetkih institucija gdje nema etničkog predznaka, ali sada imamo jednog kandidata koji je kadar HDZ-a. Nama je on kao takav neprihvatljiv. Pozdravljam poziv Denisa Bećirovića i njegove stranačke kolege koji su dio Trojke, donosno dio vlasti, mogu danas da ne potvrde Marina Vukoju i cijeli ovaj proces vratiti na početne postavke. Prijašnja praksa nije bila da se ima samo jedan kandidat, u Ustavu piše izbor. Čitav taj proces izbora kandidata je upitan'', kazao je.

Prijetnje Milorada Dodika

"Mislim da u ovom trenutku možemo mirno spavati, ali opasnost uvijek vreba. Kada prestane pričati i kada se pređe sa riječi na djelo. I to je ono što se kontinuirano dešava ja pokušavam da ga ne komentarišem njegove izjave. On je jedna bruka i sramota za narod. Ne želim i neću komentarisati ono što on govori. Tu ima jedna čitava operacija uništavanja institucija Bosne i Hercegovine.

Naša stranka: Naša je uloga da popunimo Ustavni sud i to treba učiniti

Naša stranka: Naša je uloga da popunimo Ustavni sud i to treba učiniti

To je sve plan koji se koordinira u Beogradu kojem suflira Moskva da bi se napravila ta nesigurnost i nestabilnost u cijeloj Evropi. Moramo gledati širi kontekst. Mi smo dio sisteme i moramo tražiti svoj način kako da se odupremo. Ne smijemo dopustiti da država bude predana Beogradu i Moskvi na pladnju. Ja se nadam da on sa riječi neće preći na djelo. To bi bio ne samo politički, nego svaki drugi poraz'', rekao je za Federalnu TV.

/ Anketa

Smatrate li da Marin Vukoja treba biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije