Naša stranka: Naša je uloga da popunimo Ustavni sud i to treba učiniti

6
Radiosarajevo.ba
Naša stranka: Naša je uloga da popunimo Ustavni sud i to treba učiniti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kongres Naše stranke

Amir Purić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, gostujući na BHT govorio je o stanju na javnom servisu:

"Žao mi je što se stvari koje su počele 2017., pa i ranije, nisu rješavale na vrijeme i što se sada lome preko leđa novinara i radnika posebno BHRT-a. Ne mogu da shvatim zašto rukovodstva FTV-a i BHRT-a ne nađu bilo kakvu premosnicu do nekog kvalitetnijeg rješenja do kojeg ćemo doći jer sama činjenica da je trenutni zakon nije spriječio da se 2017. RTRS izdvoji potpuno iz sistema govori nam da bi taj zakon znatno izmijeniti, ako ne i donijeti potpuno novi."

Pod dogovorom dvije kuće podrazumijevao je dogovor o raspodjeli sredstava: "Da li će to biti moguće i promjenama rukovodstva FTV-a u Parlamentu Federacije, vjerovatno da", rekao je Purić.

EURO 2024 | Danas ćemo saznati i posljednje učesnike četvrtfinala na Europskom prvenstvu

EURO 2024 | Danas ćemo saznati i posljednje učesnike četvrtfinala na Europskom prvenstvu

Upitan za današnji ishod glasanja o sudiji Ustavnog suda na Predstavničkom domu Purić je rekao:

"Ako bude pedeset ili više glasova za usvajanje prijedloga Komisije za izbor i imenovanja bit će imenovan novi sudija, tj. Marin Vukoja jer je to jedini prijedlog koji je došao pred Parlament.

Anketa | Hoće li Marin Vukoja postati novi sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine?

Anketa | Hoće li Marin Vukoja postati novi sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine?

Naša je uloga da popunimo Ustavni sud i mislim da to treba učiniti. Da li je procedura sjajna? Naravno da nije. Da li je treba mijenjati? Naravno da treba. Ali, ovo je imenovanje počelo u prošlom mandatu po proceduri koja je donijeta 2005. i ono će samo na taj način i moći da završi."

Podsjetimo, predsjednik Američko-europske inicijative Reuf Bajrović je u ponedjeljak, 27. maja u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da je ključna uloga trenutno Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i potpredsjednika SDP-a.

/ Anketa

Smatrate li da Marin Vukoja treba biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH?
Rezultati

Povodom glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i poručio 'Nemojte podržati izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH'.

Više o tome ko je Marin Vukoja možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije