Komšić: Vukoja mora biti izabran jer to traži Čović i jer mu SDP to obećao

42
Radiosarajevo.ba
Komšić: Vukoja mora biti izabran jer to traži Čović i jer mu SDP to obećao
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) danas, 27. maja, gosotovao je u informativnoj emisiji na Federalnoj televiziji.

Komšić je tom prilikom komentarisao nekoliko aktuelnih tema te političku situaciju u Bosni i Hercegovini. 

Dotakao se i ponašanja predsjednika Srbije na sjednici Generalne skupštine UN-a Aleksandra Vučića te je kazao da se čudi stavu Srbije. 

ViK objavio spisak sarajevskih ulica u kojima su mogući prekidi u vodosnabdijevanju

ViK objavio spisak sarajevskih ulica u kojima su mogući prekidi u vodosnabdijevanju

"Ja bih na mjestu Vučića bio kosponzor Rezoluciji. Ko bi onda mogao šta da prigovori? Ne pominje se narod ili kolektivna odgovornost. Time bih sebi priskrbio veliku političku prednost u regiji, ali je on odabrao drugi put. Bilo mi je mučno gledati njega u sali Generalne skupštine UN-a. Očekujete neko dostojanstvo u ponašanju. A mi smo ostali šokirani i pitali se da li je ovo moguće", kazao je Komšić.

Na pitanje voditeljice o tome koju bi poruku član Predsjedništva poslao predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku povodom njegovih najava o pokretanju procesa "mirnog razdruživanja", Komšić je odgovorio da je najbolju poruku poslala američka ambasada u BiH.

Željko Komšić iz Tuzle: Novak Đukić je zločinac i treba biti u zatvoru

Željko Komšić iz Tuzle: Novak Đukić je zločinac i treba biti u zatvoru

"Dodikovo pokretanje razdruživanje moglo bi značiti ukidanje RS-a i ja se ne bi igrao. Ako mu se ne živi u ovoj zemlji nek ide, on lično. Mogao bi malo pokazati poštovanje prema zemlji svojih predaka, zemlji u kojoj je rođen. Jednom sam ga pitao a gdje bi ti. Odgovor je bio prost da ga ne ponavljam na TV-u", rekao je član Predsjedništva BiH. 

Dotakao se i pitanja državne koalicije te je kazao da članovi iste lagali narod samo kako bi došli na vlast. 

"To je koalicija koja je farbala narod pričama da se sve promijenilo, što je laž, jer svako u koaliciji ima svoje interese. Čović se nije promijenio, Dodik se nije promijenio. Ovu vlast su kreirali stranci samo da otjeraju SDA. Nama su nudili da uđemo u vlast, ali nismo htjeli. Sve se radilo da se otjera SDA. Sada se svi hvataju za glavu jer valja isporučiti sve obećano Dodiku i Čoviću i ne mogu se prikrivati postignućima i rezultatima", istakao je Komšić.

Komentarisao je i prijedlog Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. 

Željko Komšić iz UN-a: 'Stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces'

Željko Komšić iz UN-a: 'Stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces'

"Mora biti izabran jer to Čović traži i jer SDP, koji je najveće razočarenje, obećao to Čoviću. To je najkraći odgovor. Ustavni sud je ipak najviša instanca, trebalo bi da imaju iskustvo. Činjenica je i da je bilo ranije ljudi bez iskustva tamo, ali kao i da svi žele svog člana stranke u Ustavnom sudu. Tu tradiciju treba prekinuti. Kao sudija Ustavnog suda morate nešto znati, biti osoba visokog morala i nemati veze sa političkim strankama. To bi tako trebalo biti", pojasnio je Željko Komšić. 

Na kraju razgovora Komšić je komentarisao i djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta te je kazao da je on "dosta odgovoran za trenutnu situaciju". 

"Pokušava sada neke stvari da ispravi. Mislim da tehničke izmjene Izbornog zakona dobre. Mogle su biti bolje, ali su uredu. Nećemo tražiti dlaku u jajetu. Ali svi će ga pamtiti po tome šta je napravio kada se formirala vlast", zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (42)

/ Povezano

/ Najnovije