Željko Komšić iz UN-a: 'Stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces'

4
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić iz UN-a: 'Stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces'
Foto: Privatni album / Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Denis Bećirović u New Yorku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je današnju odluku o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas, konačno, završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Ovim je na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovin,i odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno.

Konaković nastavio prepucavanje s Dodikom: "Sinoć galamdžija, danas šaljivdžija..."

Konaković nastavio prepucavanje s Dodikom: "Sinoć galamdžija, danas šaljivdžija..."

Ovo je takođe prilika da preživjele žrtve genocida okrenu novu stranicu u životu i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada trunu u zatvorima. Takođet, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta, koji u ovom istorijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju, niti za bilo šta drugo uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti", navodi se u saopćenju Željka Komšića.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".

Usvojena Rezolucija o sjećanju na srebrenički genocid: Svjetska zajednica poziva na 7 koraka

Usvojena Rezolucija o sjećanju na srebrenički genocid: Svjetska zajednica poziva na 7 koraka

Predlagači nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut možete pratiti dešavanja sa sjednice Generalne skupštine UN-a na linku OVDJE.

Najvažniji dijelovi rezolucije sadržani su u 7 tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine;
2. Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te mogućnosti ponavljanja genocida u budućnosti;
4. Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvenog pokopa i poziva se na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici, onih koji tek treba da se suoče sa pravdom;
5. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde
6. Traži od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, počevši sa svojim aktivnostima i pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da skrene pažnju na ovu rezoluciju svih država članica, organizacija sistema Ujedinjenih naroda i organizacija civilnog društva za odgovarajuće poštovanje,
7. Poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti.

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan...

Posted by Željko Komšić on Thursday, May 23, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije