Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici

24
A. S.
Uživo iz New Yorka sa sjednice skupštine UN-a na kojoj se usvaja rezolucija o genocidu u Srebrenici
Foto: EPA - EFE / Generalna skupština UN-a

U 16 sati po našem vremenu članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasaju o nacrtu rezolucije o genocidu o Srebrenici, a sve iz minuta u minut možete pratiti na portalu Radiosarajevo.ba.

Prema informacija koje ima naš portal, zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trebalo bi da traje tri sata.

Njemačka, koja je inicijatora rezolucije zajedno sa Ruandom, predstavit će nacrt rezolucije. O prijedlogu dokumenta pod nazivom “Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995” neće biti održana formalna debata – već će države moći da obrazlože svoj stav, usljed čega neće biti zvanične liste govornika tokom zasjedanja.

Saobraćajna nesreća u bh. gradu: Vozač BMW-a se zabio u stablo

Saobraćajna nesreća u bh. gradu: Vozač BMW-a se zabio u stablo

Do zaključenja teksta nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici kosponzorisalo je 39 država, a koje su to zemlje možete pročitati na linku OVDJE.

Za usvajanje nacrta rezolucije potrebna je prosta većina - to je 97 od 193 članice UN-a.

Sva dešavanja iz New Yorka možete pratiti uživo u putem portala Radiosarajevo.ba na linku ispod:

19:15

Sjednica generalne skupštine UN-a o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici je završena.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju koja poziva na permanentno sjećanje na srebrenički genocid. Rezolucija predviđa 7 aktivnosti na koje su pozvane sve zemlje svijeta.

Za usvajanje rezolucije glasala je 84 država dok je protiv bilo 19.

19:00

Ponovo se javio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

"Ova će Rezolucija dovesti do podjela", kazao je na početku Vučić.

Rezultat je sljedeći, 84 zemlje su glasale za Rezoluciju. U bilo kom nacionalnom parlamentu ovakav akt ne bi uspio. Ovo je jedino mjesto na svijetu da je takav dokument donijet. Ljudi su citirali doprinos amandmana, a to je dalo doprinos samo većoj konfuziju. Željeli su da zavaraju neke države članice o pravnoj prirodi ovog pitanja”, ponovio je srbijanski predsjednik

18:55

Sada govori predstavnik Tanzanije, a nakon toga je predstavnik Nigerije rekao zašto je ostao suzdržan.

"Ne postoji alternativa političkom dijelogu za postizanje trajnog mira. Zbog toga smo bili suzdržani", kazao je predstavnik Nigerije.

18:50

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozdravilo je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Iz ovog ministarstva na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) poručili su da se u četvrtak, 23. maja, desio historijski trenutak usvajanjem rezolucije.

"Ovaj istorijski trenutak potvrđuje posvećenost međunarodne zajednice godišnjem obilježavanju dostojanstva žrtava genocida koji je odnio najmanje 8.372 života", poručeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

18:37

Predsjednik bh. entiteta Rs Milorad Dodik, oglasio se na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) i to je njegova prva objava nakon što je usovojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

"U Generalnoj skupštini UN nisu uspjeli da imaju ni natpolovičnu većinu, što govori da je ovo propala rezolucija o Srebrenici. Blizu 110 zemalja nije glasalo ili je bilo protiv ili uzdržano. Ovo je propala rezolucija i to znači da UN nisu to podržale", napisao je Milorad Dodik na mreži X.

18:30

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine i udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida pozdravljaju usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995. godine.

"Usvajanjem Rezolucije i stavljanjem Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Službeni kalendar Ujedinjenih nacija označava finalo poglavlje na putu priznanja genocida od strane globalne svjetske zajednice. Uz presude Međunarodnog suda prave i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ovim zaključujemo tri decenije dugu borbu za priznavanje istine o Srebrenici. Veliko hvala bosanskohercegovačkoj diplomatiji i svim prijateljima Bosne i Hercegovine koji su učinili sve da bismo dočekali ovu vijest", poručio je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Poručuju da će se borba protiv negiranja genocida nastaviti, ali da javnost treba to negatore izmjestiti iz fokusa pažnje, te posmatrati to kao izolovane slučajeve poražene politike.

"Pred nama je nastavak djelovanja na prikupljanju informacija u vezi sa pronalskom nestalih u genocidu na kojem vrijedno radi Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i ICMP. Istovremeno, fokus rada Memorijalnog centra će biti na stvaranju alata za edukaciju generacija koje dolaze te internacionalizaciji izučavanja genocida u Srebrenici, gdje je Rezolucija temelj za nova partnerstva i prilike za saradnju. Konačno, Memorijalni centar i država Bosna i Hercegovina trebaju postati međunarodni akter u borbi za prevenciju zločina protiv čovječnosti i genocida u savremenim konfliktima", napominje Suljagić.

Za majke koje su izgubile svoje najmilije u genocidu u Srebrenici, usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995. godine predstavlja dugo očekivanu pravdu i priznanje.

"Usvajanjem Rezolucije ostvarili smo pravdu za naše voljene i osigurali da se njihova žrtva nikada ne zaboravi. Ovo je trenutak koji nas podsjeća na našu obavezu da nastavimo borbu protiv negiranja genocida i da gradimo društvo temeljeno na istini, pravdi i pomirenju.” - navode iz Udruženja

Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja, Udruženja Srebreničke majke i Udruženja žene Srebrenice. Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti biti most međureligijskog i međuetničkog dijaloga, te će ostati vodeća državna institucija na putu osiguranja poštivanja svih žrtava iz ratova devedesetih.

"Bošnjaci, bosanski muslimani, kao narod koji je žrtva genocida u Srebrenici, danas je dobio komad pravde i istine. To mu je dugovala civilizacija i historija. Mi, kao građani i građanke Bosne i Hercegovine smo dužni da gradimo mir, čuvamo stabilnost i stvaramo prilike za izgradnju dijaloga temeljenog na toleranciji, istini i vladavini prava. Pobijedili smo, zatvaramo jedno poglavlje teško poglavlje za našu zemlju. Put je bio dug, trajao je decenijama. Današnji dan i ova Rezolucija bude nadu da je vrijeme da ovo društvo ozdravi. Izlazimo iz pozicije žrtve i u rukama imamo mehanizam da budemo oni koji će pomoći drugima u nevolji i učiniti sve da fraza "nikad više" zaista nosi težinu i značenje", dodao je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica je izrazio zahvalnost predstavnicima institucija, medijima, organizacijam civilnog društva, akademskoj zajednici u zemlji i svijetu na podršci tokom zagovaranja usvajanja Rezolucije.

"Posebno zahvaljujem članovima i članicama tima Memorijalnog centra te našim vanjskim saradnicima na velikom poslu koji je iza nas. Vrijedilo je", zaključio je Suljagić.

18:23

Historijski datum i historijska pobjeda ove zemlje i njenog glavnog grada! Od danas smo korak bliže svijetu pravde, slobode, mira, svijetu istine! Hvala svim zemljama članicama UN-a koje su prepoznale važnost usvajanja Rezolucije proglašavajući 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

To je napisala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na društvenoj mreži X (nekadašnji Twiiter), nakon što je usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

18:17

"Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces, koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas konačno završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama", rekao je Komšić.

Zatim je dodao:

"Ovim je na svjetskom nivou nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopćije nije relevantno.  Ovo je također prilika da preživjele žrtve genocida, okrenu novu stranicu u životu, i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada truhnu u zatvorima.

Također ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime, da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.

Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta koji u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju niti za bilo šta drugo, uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti. U toj snazi naša je pobjeda", kazao je Komšić.

Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Denis Bećirović u New Yorku
Foto: Privatni album: Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Denis Bećirović u New Yorku
18:07

Dok govori predstavnik Crne Gore, koja je glasala ZA, ovo su zemlje koje su također glasale ZA:

Albanija, Andora, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bruneji, Bugarska, Cabo Verde, Kanada, Chad, Čile, Kolumbija, Costa Rica, Hrvatska, Češka, Danska, Djibouti, Ekvador, Egipat, El Salvador, Estonija, Fiji, Finska, Francuska, Gambija, Njemačka, Gvineja, Guyana, Island, Indonezija, Iran, Irak, Irska, Italija, Japan, Jordan, Kuvajt, Latvija, Libija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malawi, Malezija, Malta, Mauritanija, Micronezija, Crna Gora, Myanmar, Nizozemska,

Novi Zeland, Niger, Sjeverna Makedonija, Norveška, Pakistan, Palau, Poljska, Portugal, Katar, Koreja, Moldavija, Rumunija, Rwanda, San Marino, Saudijska Arabija, Senegal, Sierra Leone, Singapur, Slovenija, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švicarska, Tunis, Turska, Ukrajina, Velika Britanija, Tanzanija, SAD, Urugvaj, Jemen, Zambija.

18:05

Sada govori predstavnik Grčke, koja je bila suzdržana tokom glasanja.

17:45

Sada o Rezoluciji govore predstavnici Paname i Perua...

"Važno je zadržati sjećanje na žrtve genocida", naglašeno je.

"Peru podržava tijela međunarednih tijela uključujući i sud za bivši Jugoslaviju. Djela genocida su počinje u Srebrenici. To je jasno", naglasio je predstavnik Perua.

17:38

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bez sumnje ljudski i civilizacijski čin.

"Danas je poslana važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla", kazao je.

Kako je naveo, Rezolucija je snažna ljudska, moralna i politička poruka pojedincima koji bježe od odgovornosti, poruka politikama revizionizma i afirmacije zla, što može dovesti do njegovog ponavljanja.

"Ona je čin suštinskog i simboličnog iscjeljenja, ograda od negiranja, sjećanje. Srebrenica nije ničija retorika, ničije mišljenje, ničija generalizacija, interpretacija. Srebrenica nije osuda cijelog jednog naroda kako se to zlonamjerno nastoji kontinuirano predstaviti u okviru ciljane propaganda", naveo je Nikšić.

17:30

Nakon što je Rezoilucija o genocidu u Srebrenici usvojena, sada govori predstavnik Rusije u UN-u Vassily A. Nebenzia.

"Pogledajte samo proteste u Banjoj Luci", kazao je predstavnik Rusije.

Posebno je napao Njemačku, koja je inicijator rezolucije.

"Sponzori projekta su potkopali rezoluciju. Otvara se Pandorina kutija", dodao je u sramotnom govoru predstavnik Rusije u UN-u.

17:23

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a izglasana je rezolucija o Srebrenici.

Još jednom naglasimo ZA rezoluciju su glasala 84 predstavnika, protiv je bilo 19, suzdržanih 68.

Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Foto: Screenshoot: Glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici
17:21

Rezultat glasanja je sljedeći:

Za rezoluciju 84

Protiv 19

Suzdržani 68

17:18

"Ova rezolucija neće donijeti pomirenje, već će produbiti jaz i dovesti do novih tenzija u regionu Zapadnog Balkana", tvrdi predstavnik DR Kongo.

"Glasat ćemo protiv ove rezolucije", dodao je.

17:15

"Republika Angola osuđuje sve zločine, ko god da ih je počinio i bilo gdje", kazao je predstavnik Angole.

Zločin u Srebrenici bio je genocid, dodao je...

"Nakon 30 godina ne možemo ignorisati napredak i saradnju među tri zajednice u BiH", naglasio je predstavnik Angole.

Angola će biti suzdržana prilikom glasanja.

17:11

Sada govori predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Naša zemlja bit će sudržana prilikom glasanja", dodao je.

Posebno je sramotno da je predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata podsjetio na genocid u Srebrenici i pričao o najmlađoj žrtvi genocida Fatimi Muhić, tek rođenu bebu, a zatim najavio da će ostati suzdržan prilikom glsanja.

Predstavnik UEA govorio o genocidu, prvoj žrtvi Fatimi Nuhić, a ostao sudržan
Foto: Printscreen: Predstavnik UEA govorio o genocidu, prvoj žrtvi Fatimi Nuhić, a ostao sudržan
17:08

Sada govori predstavnik Egipta.

Egipat će glasati ZA.

Predstavnik Egipta
Foto: Printscreen: Predstavnik Egipta
17:04

Tekst rezolucije o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine UN predstavila je Njemačka.

Za usvajanje rezolucije potrebna prosta većina članica Generalne skupštine UN, što iznosi 97 zemalja od ukupno 193.

17.02

Predstavnica Nikaragve je rekla da je njena država uvijek podržavala rezolucije o genocidu.

"Ova rezolucije neće podržati pomirenje i ujedinjenje u regiji, jer ne predstavlja sve satvove stanovnika u BiH", kazala je predstavnica Nikaragve.

I dodala:

"Glasat ćemo protiv rezolucije koju je predastavila Njemačka"

17.00

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u, Zlatko Lagumdžija, koji pomno prati politička dešavanja u New Yorku u vezi Rezolucije o genocidu u Srebrenici, oglasio se na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter), nekih sat vremena prije početka sjednice.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine već nekoliko dana su u New Yorku gdje sa ambasadorom BiH pri UN-u Zlatkom Lagumdžijom obavljaju niz razgovora s predstavnicima zemalja povodom rezolucije o Srebrenici.

Njegovu objavu na društvenoj mreži X prenosimo u cijelosti:

"Ušli smo u posljednje minute utakmice. Vjerujem u bolji i pravedniji svijet. Ujedinjeni u različitostima. Nećemo stati u borbi protiv negatora genocida koji priželjkuju nekažnjeno ponavljanje mračnih poglavlja istorije", napisao je Zlatko Lagumdžija.

16:55

Sada govori predstavnik Venecuele.

"Pred nama je težak zadatak. Gotovo prije 10 godina, 2015. smo imali sličnu inicijativu. Venecuela je tada bila suzdržana od glasanja", kaže predstavnik Venecuele.

16:52

Predstavnik Azerbejdžana je tokom svog govora rekao da ova država neće glasati ako se bude tražilo glasanje za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Sada govori predstavnik Kube.

"Kuba daje podršku dijalogu. Ne dajemo prednost i odbijamo tekst nacta rezolucije", kazao je predstavnik Kube. 

16:48

Nakon Kine za riječ se javio predstavnik Namibije koji je rekao da će njegova država ostati suzdržana prilikom glasanja.

16:40

Nakon Vučića govorio je i predstavnik Kine u UN-u Fu Kong najavio da će Kina glasati protiv rezolucije na sjednici Generalne skupštine UN-a.

"Rezolucija nije usklađena i ne služi pomirenju unutra BiH, ali i zemalja regija koje žele mir i stabilnost na zapadnom Balknau. Kina neće imati alternativvu nego da glasa protiv nacrta rezolucije", kazao je predstavnik Kine.

Naglasio je da je Kina uvijek poštivala suverenitet i nezavisnost BiH.

16:32

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je zemlje članice UN-a da ne podrže rezoluciju o Srebrenice.

"Zašto se usvaja rezolucija kad govorimo o pojedinačnoj pravnoj odgovosti. To je već urađeno putem optužnica, presuda i svi koji su bili optuženi su osuđeni. Nema pojednačnih imena iu rezoluciji, sve je o svemu, ali uopćeno", kazao je Vučić.

Kazao je da taj dokument neće doprinijeti pomirenju u BiH i regiji.

16:27

Riječ je dobio Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

16:25

Antje Leendertse je tokom svog izlaganja kazala da rezolucija nije protiv Srbije i da svi procijene tekst prema onome što u njemu piše, naglašava podršku koju su rezoluciji dale zemlje zapadnog Balkana.

Predstavnica Njemačke u UN-u Antje Leendertse predstavila je na početku sjednice tekst rezolucije. Naglasila je da je prije gotovo 30 godina više od 8.000 sistematski pogubljeni, a sve je počelo 11. jula 1995. i trajalo nekoliko dana.

"Ni činjenica da je to bila zaštićena zona UN nije spriječila zločin. Ovaj čin genocida doveo je do tragične smrti žrtava i neviđene patnje za preživjele", kazala je Antje Leendertse.

Naglasila je da je cilj rezolucije - poštivanje i sjećanje na žrtve i preživjele koji žive sa ožiljcima.

"O ovoj rezoluciji se šire lažni navodi. Ona nije upućenas pritiv bilo koga. Nije ni protv Srbije, vrijednog člana ove organizacie. Upućena je samo na počinioce genocida", dodala je.

16:23

Dok Njemačka izlaže nacrt rezolucije, Denis Bećirović je uputio poruke pred sjednicu Generalne skupštine UN-a.

"Učinili smo sve što smo mogli i znali. Savjest nam je mirna. Neka pobijedi istina", poručio je Bećirović.

16:20

Portal Radiosarajevo.ba donosi najvažnije dijelove rezolucije u 6 tačaka:

1. Generalna skupština donosi odluku da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine;

2. Bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao historijskog događaja i poziva države članice da očuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja poricanja i iskrivljavanja činjenica, te mogućnosti ponavljanja genocida u budućnosti;

3. Naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i dostojanstvenog pokopa i poziva se na nastavak procesuiranja počinitelja genocida u Srebrenici, onih koji tek treba da se suoče sa pravdom;

4. Poziva sve države da se u potpunosti pridržavaju svojih obaveza prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako je primjenjivo, i međunarodnom običajnom pravu o sprječavanju i kažnjavanju genocida uz dužno poštovanje relevantnih odluka Međunarodnog suda pravde

5. Traži od generalnog sekretara da uspostavi program informisanja pod nazivom “Genocid u Srebrenici i Ujedinjeni narodi”, počevši sa svojim aktivnostima i pripremama za 30. godišnjicu 2025. godine, i dalje traži od generalnog sekretara da skrene pažnju na ovu rezoluciju svih država članica, organizacija sistema Ujedinjenih naroda i organizacija civilnog društva za odgovarajuće poštovanje,

6. Poziva sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuću edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti.

16:15

Nakon uvodnih riječi, riječ je dobila predstavnica Njemačke Antje Leendertse, koja je inicijator rezolucije o Srebrenici uz Ruandu, da predstavi nacrt rezolucije "Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995". 

Antje Leendertse
Foto: Printscreen: Antje Leendertse
16:13

Sa malim zakašnjem od 10 minuta počela je sjednica na kojoj će se, između ostalog, razmatrati rezolucija o genocidu u Srebrenici.

16:05

Važno je naglasiti, prije početka same sjednice, da od zapadnobalkanskih država među kosponzorima nacrta rezolucije su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija.

Dok joj se zvanični Beograd protivi i lobira protiv nje, dio tamošnje javnosti - oličen u antiratnom nevladinom sektoru, kao i pojedini opozicioni političari, zalažu se za njeno prihvatanje i usvajanje.

16:00

Period uoči njihovog izjašnjavaja obilježile su konsultacije u sjedištu UN, aktivno lobiranje njenih zagovarača i protivnika, kao i oštri istupi kritičara u kojima su prednjačili ruski, srpski i predstavnici bosansko-hercegovačkog entiteta - Republike Srpske.

Do debate i glasanja države članice Generalne skupštine imaju priliku da ulažu amandmane na predloženi tekst - koji su inicirale Njemačka i Ruanda. Iz Ujedinjenih nacija je o inicijativi o usvajanju nacrta rezolucije saopšten stav – za koji je navedeno da je nedvosmislen.

U ovom konkretnom slučaju činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid potvrdio je sud.

15:58

Predloženi nacrt rezolucije, u koji je portal Radiosarajevo.ba imao uvid preko ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, ne spominje nikakav vid odgovornosti bilo kog naroda ili države već, između ostalog, poziva na bezrezervnu osudu poricanja genocida u Srebrenici.

Također, osuđuje postupke koji veličaju osuđenike za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.

15:53

U 16 sati po našem vremenu članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasaju o nacrtu rezolucije o genocidu o Srebrenici, a sve iz minuta u minut možete pratiti na portalu Radiosarajevo.ba.

Prema informacija koje ima naš portal, zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trebalo bi da traje tri sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije