Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"

16
Radiosarajevo.ba
Komšić u UN-u: "Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid"
Foto: Printscreen / Željko Komšić

Član Predsjedništva Željko Komšić obratio se na sjednici Ujedinjenih nacije na temu rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj bi Generalna skupština UN-a treba raspravljati početkom maja.

U svom obraćanju istakao je dvije stvari.

"Želio bih potencirati samo dvije stvari. Ako pogledate tekst ove rezolucije, čak i onaj koji je najmalicijozniji, neće moći naći argumentaciju da je ova rezolucija upućena protiv bilo koje države, protiv bilo kojeg naroda i nacije.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Druga stvar jeste pokušaj da kroz ovu rezluciju pokušamo zaustaviti negiranje činjenica koji su utvrdili međunarodni sudovi, a to je da je u Srebrenici počinjen genocid. Druga stvar koju vrijedi izvući iz ove rezolucije jeste posvećenost budućnosti, posvećenost našoj djeci i posvećenost obraozvnom procesu da buduće generacije znaju šta je bilo", kazao je Komšić u svom obraćanju.

Kazao je da je "negiranje genocida, negiranje tog zla i prihvatanje tog negiranja je sijanje tog zla za nove generacije".

"Sve što sam čuo ovih dana od onih koji su protiv ove rezolucije, kao njihovu argumentaciju, mogu da izvučem da to u suštini jeste poricanje i negacija genocida u Srebrenici. Odbijanje podrške ovakvoj rezoluciji jeste negiranje genocida u Srebrenici.

Onda se upitam, da li neprihvatanje činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid znači da smo spremni da prihvatimo neki novi genocid", rekao je Komšić.

Na kraju svog obraćanja još jednom je ponovio činjenice:

"Surova je istina, sviđalo se to nekome ili ne, da je u Srebrenici počinjen genocid. Ti su ljudi ubijani sistemski, zbog svoje vjere i etničke pripadnosti", rekao je Komšić u UN-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije