Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"

0
Radiosarajevo.ba
Nermin Nikšić: "Negiranje genocida i omalovažavanje žrtava teška je sramota i moralni sunovrat"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih porodica teška je sramota i moralni sunovrat političkog sistema koji bi zbog sudski utvrđenih činjenica trebao biti prvi i najglasniji zagovaratelj istine i Rezolucije o genocidu u Srebrenici, poručio je danas premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

To bi im morala biti, kako je podvukao, moralna i civilizacijska obaveza ako očekuju barem mrvu iskupljenja za učinjeni zločin političke strukture čiji su sljednici.

"U Srebrenici se desio genocid. Ovu jednostavnu istinu nije lako prihvatiti nijednom normalnom ljudskom biću. Genocid na kraju 20. stoljeća je gotovo nemoguće pojmiti i potpuno je neprihvatljivo da se dozvolilo da se desi u vrijeme vrhunca razvoja demokratskih europskih država i tzv. europskih vrijednosti. Nažalost, desio se. Kamo sreće da nije. Da nije bilo genocida danas Srebreničani ne bi svoje očeve, sinove, braću, muževe posjećivali na mezarju u Potočarima", navodi Nikšić.

Uhapšen Admir Arnautović Šmrk

Uhapšen Admir Arnautović Šmrk

Podsjeća da je, kada se bivši kancelar Njemačke Willy Brandt prvi poklonio žrtvama holokausta, to bio signal da Njemačka prihvata i razumije svoju odgovornost i da je spremna raskrstiti sa mračnim duhovima prošlosti kako bi za svoju djecu stvarala svijetlu i prosperitetnu budućnost.

"Srbija i jedan dio Bosne i Hercegovine još čekaju svog Brandta. On prije svega treba njima. Ovaj narod je nažalost odavno odustao od iščekivanja pokajnika, iako bi nam drago bilo da se pojave. Baš zato imamo pravo da još jače i glasnije od demokratskog Zapada zahtijevamo da nas prigrli u evropsku i NATO porodicu zbog vlastite odgovornosti koje su svjesni, kada je Bosna i Hercegovina bila odbačena, odsječena, izolovana i pod embargom, prepuštena na nemilost srebreničkim i drugim dželatima", ističe Nikšić.

NEGIRANJE GENOCIDA I OMALOVAŽAVANJE ŽRTAVA TEŠKA JE SRAMOTA I MORALNI SUNOVRAT U Srebrenici se desio genocid. Ovu...

Posted by Nermin Nikšić on Friday, April 19, 2024

Opstala je Bosna i Hercegovina, ali je pitanje za Europu i demokratski Zapad, kako je naglasio, mogu li opstati njihove vrijednosti ako ne ispune dug prema Bosni i Hercegovini, mjestu gdje su na očigled svih poklekli i iznevjerili te principe za koje se i danas deklarativno zalažu.

"A onima koji su i jučer priželjkivali njen nestanak želim jasno poručiti: Bosna i Hercegovina će biti, sve drugo će proći", poručuje Nikšić u objavi na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije