Ko je Marin Vukoja, jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH?

18
I. M.
Ko je Marin Vukoja, jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH?
Foto: Screenshoot / Marin Vukoja

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasala je jučer, 21. maja, da će Marin Vukoja biti jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH. 

Odluka je donesena glasanjem članova HDZ-a, SDP-a i Naše stranke, a važno je naglasiti da upravo SDP i Naša stranka zajedno sa DF-om 2022. godine zatražili da se pred Predstavnički dom dostavi više imena kandidata za koje će se glasati javno na jednoj ili više sjednica. 

Marin Vukoja je rođen 28. septembra 1973. godine u Širokom Brijegu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Mostaru do marta 1998. godine. Stručni upravni ispit je položio 2000. godine, pravosudni ispit 2007. i odvjetnički ispit je položio 2010. godine.

EURO 2024: Od 15 sati pozitivno iznenađenje protiv najvećeg razočarenja, od 21 sat Spektakl

EURO 2024: Od 15 sati pozitivno iznenađenje protiv najvećeg razočarenja, od 21 sat Spektakl

Do aprila 1998. godine radio je kao stručni saradnik u Stručnoj službi Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK). Nakon toga je bio voditelj Odjela za pravne poslove Stručne službe Skupštine ZHK do februara 2003. godine.

Kasnije je postao sekretar Vlade ZHK gdje se zadržao do septembra 2007. godine pa je do 2015. godine radio kao sekretar Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Strane jezike ne poznaje. 

Potvrđeno: Marin Vukoja će biti jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Potvrđeno: Marin Vukoja će biti jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Iz njegove biografije, koja je javno dostupna, jasno se vidi da je bez odgovarajućeg iskustva primljen na poziciju sekretara Vlade Kantona nakon čega je uspio stići i do Doma naroda državnog parlamenta, a sada je postao prvorangirani kandidat bez dana iskustva u pravosudnim organima.

Također, uzimajući u obzir zvaničnu biografiju Marina Vukoje (HDZ) koji je bio prvorangirani kandidat, postavlja se pitanje da li zaista nije bilo kvalitetnijih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH? Napomenut ćemo samo da niže od njega se na listi našla sutkinja Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednica VSTV BiH Sanela Gorušanović Butigan.

Tim povodom konaktirali smo profesora ustavnog prava, mostarskog sudija Nurku Pobrića koji je pojasnio da li kandidatu donosi prednost iskustvo sudije. 

"Ni ovi sudije koje su sada na poziciji, kao ni oni koji su već bili iskustva. Dakle, onaj ko ima pravosudni ispit nema prednost u odnosu na onoga ko taj istpi nema. To može biti samo jedna od činjenica u sklopu jer postoji dva uslova, kako stoji u Ustavu, da se radi o istaknutom pravniku i osobe visokih moralnih kvaliteta. Kad je u pitanju prvi kriterij, može se cijeniti činjenica da je bio sudija u nekom od sudova, ali po tome nema prednost u odnosu na one koji nemaju pravosudni ispit", pojasnio je Pobrić za Radiosarajevo.ba.

Podsjetit ćemo i na izjave predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Naše stranke Edina Forte o Marinu Vukoji. 

Burno na sjednici o imenovanju Vukoje: Mešalić podsjetio Trojku na njen zahtjev iz 2022. godine

Burno na sjednici o imenovanju Vukoje: Mešalić podsjetio Trojku na njen zahtjev iz 2022. godine

Nermin Nikšić, govoreći o dogovru sa strankama koje su na vlasti u julu 2023. godine spomenuo i imena oko kojih su se usaglasili.

"Marin Vukoja će dobiti podršku da bude sudija Ustavnog suda BiH", kazao je tada Nikšić javno govoreći o tome da je izbor sudije ne zavisi od njegovog iskustva ili iskustva drugih kandidata. 

Nermin Nikšić o izboru sudije: 'Marin Vukoja će dobiti podršku'

Nermin Nikšić o izboru sudije: 'Marin Vukoja će dobiti podršku'

Naša stranka čini koaliciju sa SDP-om i NiP-om poznatom kao Trojka koja je na vlasti zajedno sa HDZ-om i SNSD-om. Dakle, njen predsjednik Edin Forto morao je učestvovati u tim dogovorima. Međutim, u ponedjeljak, 20. maja, uoči sjednice Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kazao je da nema mišljenje o Marinu Vukoji, da je njega izabrala komisija te da on "nije ekspert da vidi da li je neko u stanju da nosi tu funkciju ili nije".

Forto nema mišljenje o Marinu Vukoji, ali je otkrio kako će glasati Naša stranka

Forto nema mišljenje o Marinu Vukoji, ali je otkrio kako će glasati Naša stranka

"Njega je izabrala komisija u skladu sa postojećim procedurama i ja nisam ekpsert da vidim da li je neko u stanju da nosi tu funkciju ili nije. Mislim da nije dobro da bude direktno politički involviran, ali imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje", rekao je Forto. 

Nakon što je Komisija izglasala da Marin Vukoja bude kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH, slijedi glasanje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije