Forto nema mišljenje o Marinu Vukoji, ali je otkrio kako će glasati Naša stranka

4
Radiosarajevo.ba
Forto nema mišljenje o Marinu Vukoji, ali je otkrio kako će glasati Naša stranka
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Predsjednik Naše stranke (NS) i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto u ponedjeljak, 20. maja, gostovao u jutarnjem programu BHRT-a "Jutro za sve" kod urednika Zvonka Komšića gjde je govorio o mogućnosti imenovanja Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, kao i o odluci Vlade FBiH da se produže mandati vršioca dužnosti direktora FUP-a Vahidinu Munjiću.

Edin Forto je kazao da, kada će se na dnevnom redu Predstavnikog doma Parlamenta Federacije BiH naći rang lista kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, Naša stranka će glasati u skladu sa nalazom komisije koja je rangirala kandidate u skladu sa postojećim procedurama. 

"Naravno, moram dodati i to, bilo je puno priče oko toga kakva je procedura, da li je ona ispravna. Postoji mogućnost da se unaprijedi procedura i radi smo da u tome učestvujemo. Naša stranka je kroz klub u Federalnom parlamentu predložila da se izmijeni procedura, da bude transparentnija", rekao je Forto.

Poskupljenja nafte na međunarodnim tržištima: Cijene idu i do preko 150 KM po barelu

Poskupljenja nafte na međunarodnim tržištima: Cijene idu i do preko 150 KM po barelu

Istakao je da bi u izboru budućih kandidata za Ustavni sud BiH volio da oni budu ispitani od strane javnosti i Parlamenta o stavovima koji se odnose na ključna pitanja o BiH.

Forto je naglasio da mu je svejedno da li će se na dnevnom redu naći kompletna lista kandidata ili samo Marin Vukoja te na pitanje o tome kakvo mišljenje ima o Marinu Vokoji koji je ranije bio na listi HDZ-a rekao da nema konkretno mišljenje o njemu.

Ministar Edin Forto o 'sukobu' BHRT-a i FTV-a: 'Za 48 sati trebali bismo riješiti problem'

Ministar Edin Forto o 'sukobu' BHRT-a i FTV-a: 'Za 48 sati trebali bismo riješiti problem'

"Njega je izabrala komisija u skladu sa postojećim procedurama i ja nisam ekpsert da vidim da li je neko u stanju da nosi tu funkciju ili nije. Mislim da nije dobro da bude direktno politički involviran, ali imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje", smatra Forto.

Kako saznaje Istraga, Dragan Mioković je izjavio da će Klub Naša stranka glasati za Marina Vukoju.

Podsjećamo, danas se održava sjednica Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH, a Mladen Bošković (HDZ) predložio je imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Važno je naglasiti da bez podške stranaka Trojke Marin Vukoja ne može biti izabran.

Predsjednik Naše stranke je kazao šta misli o produženju v.d. manata Vahidinu Munjiću na čelu FUP-a koji se nalazi pod istragom u sklopu akcije "Black Tie 2".

"Mislim da je po isteku ovog v.d. perioda od tri mjeseca potrebno da se ispoštuje sve, a ne samo ovo o čemu govorite u smislu istrage, nego i u smislu etničke strukture koja je potrebna u FBiH", rekao je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije