Forto: "Istina je jedna. Ni institucije RS ni Srbije nemaju pravo na svoju paralelnu istinu"

6
Radiosarajevo.ba
Forto: "Istina je jedna. Ni institucije RS ni Srbije nemaju pravo na svoju paralelnu istinu"
Foto: Naša stranka / Edin Forto na sastanku u Svjetskoj banci

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, boravi u Washingtonu gdje danas, 19. aprila, treba imati sastanak u Svjetskoj banci. Tim povodom je gostovao u studiju Voice of America.

"U Svjetskoj banci ću razgovarati o projektima koje Svjetska banka može povesti u BiH. Kao ministar komunikacija i prometa, jako mi je bitno da povedu projekat spajanja glavnih gradova BiH i Crne Gore, prije svega put koji vodi preko Šćepan Polja.

To je projekat koji treba da bude finansiran sa sto miliona eura uz bespovratne evropske fondove. Unapređenje i investicije u željeznice su nešto što jako forsiram i od čega neću odustati. Svjetska banka može igrati ključnu ulogu u tome.“

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Forto je upitan da prokomentira najnovija dešavanja u vezi s Rezolucijom o genocidu u Srebrenici te učestala negiranja genocida koja dolaze od političkih zvaničnika iz RS i Srbije.

"Istina je jedna. Ni institucije RS ni Srbije nemaju pravo na svoju paralelnu istinu. Činjenica je jedna i međunarodno priznata. To je jedno, a druga stvar je da svaki put kad se negira genocid propušta se prilika za pomirenje naroda u BiH i čini se da upravo ovakvom politikom i RS ali i Srbija suštinski ne žele pomirenje naroda.

Zbog toga je jako bitno da u nekoj budućoj prilici, neke buduće generacije prihvate što se desilo i da svi zajedno nastavimo gledati u budućnost. Mislim da moramo sačekati neku novu generaciju političara koji će znati kako postupati s istinom", rekao je Edin Forto.

Podsjetimo, Edin Forto je jučer, 18. aprila, imao sastanak i s Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan, na kojem je potvrđena potpuna podrška integracijama BiH u EU i NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije