Salkić: Srbija je organizator aktivnosti koje provodi Dodik i ima interes za destabilizaciju BiH

11
Fena
Salkić: Srbija je organizator aktivnosti koje provodi Dodik i ima interes za destabilizaciju BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Član Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić smatra da je jučerašnje razmatranje izvještaja u toj skupštini, vezanog za Srebrenicu, dokaz da institucije RS-a kontinuirano negiranju da je u Srebrenici počinjen genocid i veličaju ratne zločince.

"Sramno je i neprihvatljivo da institucije stoje iza negiranja genocida, čime podstiču provođenje završne faze genocida. I na neki način, vlasti u ovom entitetu drže zarobljene građane srpske nacionalnosti pod kišobranom kolektivne odgovornosti umjesto upravo da ih povedu u pravcu katarze i svođenja odgovornosti na personalnu ravan ratnih zločinaca", izjavio je Salkić.

Povodom usvajanja Prijedloga izbornog zakona RS-a na navedenoj sjednici NSRS, Salkić smatra da visoki predstavnik za BiH ima obavezu da reaguje i poduzme mjere u skladu s njegovim mandatom jer on ima nadležnost i obavezu da štiti Daytonski mirovni sporazum i poduzima korake protiv onih koji ga narušavaju.

Širi se epidemija: U KS od morbila oboljelo skoro 3.315 osoba

Širi se epidemija: U KS od morbila oboljelo skoro 3.315 osoba

"Jasno je predviđeno da Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) ima isključivu nadležnost da provodi izbore i to su usaglasili svi u Daytonu, a sad institucije RS-a odustaju od toga.

S druge strane, sinoćni miting u Banjoj Luci i dolazak predstavnika zvanične vlasti Srbije na taj događaj pokazuju zapravo da je Srbija glavni sponzor separatističkih aktivnosti bosanskih Srba koje predvodi Milorad Dodik i da je kao potpisnica odustala od Daytonskog sporazuma te da zagovara podjelu Bosne i Hercegovine", ističe Salkić.

Ponovo prijeti: Dodik najavio otcjepljenje RS ako bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici

Ponovo prijeti: Dodik najavio otcjepljenje RS ako bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici

Smatra da je Srbija ovdje pokrovitelj aktivnosti koje provodi Milorad Dodik i da ima interes za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

Po Salkićevim riječima, to znači dodatnu odgovornost i obavezu međunarodnim sigurnosnim snagama u BiH da povedu više računa i rade na očuvanju mira i stabilnosti zemlje zajedno s domaćim institucijama.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije