Salkić: Dodik i njegovi sljedbenici trebaju saopštiti svom narodu istinu i povesti ga putem katarze

10
Radiosarajevo.ba
Salkić: Dodik i njegovi sljedbenici trebaju saopštiti svom narodu istinu i povesti ga putem katarze
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ramiz Salkić

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je danas 15. aprila 2024. godine, reagujući na izjavu Milorada Dodika u kojoj je rekao 'da će kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici RS pokrenuti postupak samostalnosti', da Milorad Dodik vrlo dobro zna, što je nekad i govorio, da su u Srebrenici nad stanovnicima sigurne zone UN vojska i dijelovi policije bosanskih Srba počinili genocid.

"Vrlo dobro Milorad Dodik zna, a nekad je to i govorio, da su u Srebrenici nad stanovnicima sigurne zone UN vojska i dijelovi policije bosanskih Srba počinili genocid i zbog toga on i drugi sljedbenici ratne politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića u kontinuitetu negiraju sudski dokazan i presuđeni genocid nad Bošnjacima.

Upravo on i oni koji negiraju genocid i veličaju presuđene za počinjeni genocid tovare teret kolektivne odgovornosti srpskom narodu za počinjeni genocid ne želeći ga povesti putem katarze i distanciranja od počinilaca genocida.

Sramotno: U Prijedoru obilježen 'dan odbrane od Hrvata i muslimana'

Sramotno: U Prijedoru obilježen 'dan odbrane od Hrvata i muslimana'

Vaš kontinuitet negiranja genocida, suprotstavljanje sudskim presudama i veličanje ratnih zločinaca, rezultiralo je usvajanjem mnogobrojnih rezolucija o genocidu u Srebrenici kao i ove u Generalnoj skupštini UN, kao odgovor civiliziranog svijeta na ideologiju negiranja genocida.

Umjesto prijetnji secesijom i podjelom Bosne i Hercegovine, što neminovno vodi ugrožavanju mira, Dodik i njegovi sljedbenici trebaju saopštiti svom narodu istinu i povesti ga putem katarze, a ne voditi svoj narod u prošlost i sukobljavanje sa državom.

Ponovo prijeti: Dodik najavio otcjepljenje RS ako bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici

Ponovo prijeti: Dodik najavio otcjepljenje RS ako bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici

Separatistička politika koju zagovara i provodi Milorad Dodik već je nanijela ogromnu štetu svim građanima Bosne i Hercegovine, a posebno Srbima u ovom entitetu koji imaju najveću obavezu i potrebu da se suprotstave ovakvoj politici koja ih gura u kolektivnu odgovornost za počinjeni i presuđeni genocid.

Usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici treba iznova da ohrabri prije svega pripadnike srpskog naroda da se suprotstave ideologiji negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca od čega će u konačnici najveću korist imati buduće generacije srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu", rekao je Salkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije