Lendo: "Usvojeni Izborni zakon RS u sadržaju je očigledno suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine"

8
Radiosarajevo.ba
Lendo: "Usvojeni Izborni zakon RS u sadržaju je očigledno suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Refik Lendo

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo obratio se povodom usvajanja izvještaja u Narodnoj skupštini RS kojim se negira genocid u Srebrenici.

"Bosna i Hercegovina i njeni građani dio su evropske porodice demokratskih, ljudskih i opće prihvaćenih vrijednosti koje su ugrađene u Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Povelju Evropske unije o osnovnim pravima.

Uvjeren sam da samo i isključivo na tim vrijednostima možemo i moramo graditi našu budućnost, ali preduslov je suočavanje s prošlošću, priznavanje da je u Srebrenici planiran i izvršen genocid i učenje iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

Nevjerovatna priča: Ukrajinka (98) pješačila 10 kilometara da pobjegne iz okupirane teritorije

U Narodnoj skupštini RS jučer je usvojen izvještaj kojim se suprotno svim gore navedenim vrijednostima negira genocid u Srebrenici. U nosioce anticivilizacijskih vrijednosti upisali su se svi oni koji su uzeli učešće u sačinjavanju i objavljivanju ovog izvještaja.

S jedne strane su oni koji se oslanjaju na pravne činjenice sa snagom sudskih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a s druge strane nalaze se oni koji negiraju presude, koji grubo umanjuju i negiraju planirani i izvršeni genocid u Srebrenici i koji veličaju presuđene ratne zločince.

Još jedan važan korak u afirmaciji kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i borbe protiv negiranja i grubog umanjivanja genocida jeste i usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Moralni i civilizacijski ciljevi Rezolucije su dostojanstveno čuvanje sjećanja na žrtve genocida. Važno je da se okupimo i pružimo podršku naporima da Rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena.

Reakcija Naroda i Pravde na sjednicu Narodne skupštine RS-a: Ovo je atak na mir i ustavni poredak!

Reakcija Naroda i Pravde na sjednicu Narodne skupštine RS-a: Ovo je atak na mir i ustavni poredak!

Usvojeni Izborni zakon RS u sadržaju je očigledno suprotan Ustavu Bosne i Hercegovine. Njegov je cilj protivpravna promjena raspodijeljenih nadležnosti između države i administrativnih jedinica, suspenzija ustavnog i pravnog poretka i prouzrokovanje takvog stanja u kojem se država pokušava onemogućiti da organizuje i provede fer, slobodne i demokratske izbore.

Ovaj i slični zakoni u konačnici imaju razorne posljedice na pravnu sigurnost, vladavinu prava i integritet izbornog procesa", rekao je Lendo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije