Duratović: "Samo Centralna izborna komisija BiH je nadležna da uradi verifikaciju kandidata i lista"

0
FENA
Duratović: "Samo Centralna izborna komisija BiH je nadležna da uradi verifikaciju kandidata i lista"
Foto: Facebook / Mirsad Duratović

Poslanik Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS Mirsad Duratović smatra da se lokani izborni u oktobru ne mogu provesti prema jučer usvojenom izbornom zakonu RS, prvenstveno zbog procedura, već samo po Izbornom zakonu BiH o čijim izmjenama se treba dogovoriti vladajuća većina na državnom nivou.

"Većina u RS se prama Izbornom zakonu BiH ponaša kao da je švedski sto, jer uzimaju ono što im odgovara, a ostalo odbacuju", kazao je Duratović.  

Naglašava da je samo Centralna izborna komisija (CIK) BiH nadležna da uradi verifikaciju kandidata i lista, a da je Narodna skupština RS to zaboravila.

Vozač udario pješakinju u Sarajevu i pobjegao s mjesta nesreće: Žena zadobila teške povrede

Vozač udario pješakinju u Sarajevu i pobjegao s mjesta nesreće: Žena zadobila teške povrede

"Lokani izbori u RS su sada u pat poziciji. Ne može ih provesti ni CIK, jer je pitanje gdje će ih provesti, ako uzmemo u obzir da se izbori organiziraju u prostorijama koje su u vlasništvu gradova ili općina. Također, treba imenovati i ljude za biračke odbore, a gdje pronaći toliki broj ljudi ako nema učešće svih političkih opcija", upozorio je Duratović.

Kao rješenje vidi samo dogovor političkih stranaka na državnom nivou.

Komentirao je i usvojeni izvještaj tzv. nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, navodeći da samo postojanje komisije nema smisla te da nije učestvovao u radu sjednice tokom te tačke.

"Tu komisiju kao sačinjavaju takozvani međunarodni eksperti koji nemaju pravo preispitivati činjenice koje su već utvrđene u 50 sudskih presuda u Hagu i Sudu BiH ", kazao je Duratović.

Naglasio je da ne može ni njemački Bundestag formirati neku komisiju koja neće priznati holokaust jer smatra da je Međunarodni vojni sud u Nürnbergu radio pod pritiskom.

Duratović je poručio da većina u RS treba da prihvati prošlost kako bi krenuli naprijed, a ne da vlada strahom kako bi ostala na vlasti te da narodu ponude nešto pametnije od nacionalne retorike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije