Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

6
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!
Foto: RTRS / Miting u Banjoj Luci

Poruke koje smo dobili s govornice sa banjolučkog Trga Krajine, rekla bih, zbacile su maske i pokazale pravo lice, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledna novinarka,  politička analitičarka iz Banje Luke, te voditeljica ureda Fondacija Friedrich Ebert, Banja Luka, Tanja Topić, a nakon mitinga pristalica vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika, proruski orijentiranog predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS i drugih stranaka na vlasti u ovom entitetu.

"Pederska Europa" 

Istina – naglasila je Topić - to pravo lice je većini dobro poznato i ranije. Samo onim naivnima uspješno umotana šarena laža. S druge strane, kako je primijetila, pokazalo se puno logičkog nesklada između poruka i djelanja. 

"Tako su perjanice evropskog puta BiH, bez kojih sve (ne)urađeno ne bi bilo moguće, osule rafalnu paljbu po dekadentnoj Evropi, histerično odbacujući bilo kakvu pomisao da RS uđe u 'pedersku Evropu'. U isto vrijeme koalicioni partneri na državnoj razini nastoje BiH vratiti na evropski put. Pitanje je kako riješiti ovaj nesklad.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Uvredljiva poruka prema pripadnicima LGBT populacije bila je u velikom neskladu sa političkom i bratskom ljubavlju sa srpskim funkcionerima preko Drine, pa je predsjednica Narodne skupštine Srbije bila izložena hladnom tušu iako se javno deklarisala kao gej osoba", govori Topić za Radiosarajevo.ba

I tu, veli sagovornica portala Radiosarajevo.ba, nije kraj logičkim greškama u načinu razmišljanja, ako se to uopšte može svesti u misaoni proces. 

"Zalaganje za mir i dostojanstvo srpskog naroda istovremeno ide ruku pod ruku sa žalom što Rusija nije u okviru 'specijalne vojne operacije napala i Njemačku, u kojoj su nacisti i koja sto godina provodi genocid nad Srbima', dok se u isto vrijeme desetine hiljade Srba dobrovoljno nalaze na radu u toj zemlji, dok se političko rukovodstvo Srba sastaje i ugošćuje predstavnike Alternative za Njemačku, istinskim potomcima i baštinicima nacističke ideologije", objašnjava Topić.

Skup u Banjoj Luci: MUP RS tvrdi da je na Dodikovom mitingu bilo 50.000 ljudi

Skup u Banjoj Luci: MUP RS tvrdi da je na Dodikovom mitingu bilo 50.000 ljudi

Na histeriju ne treba odgovarati histerijom

Teško je uz ovakve sramne poruke, koje vrijeđaju inteligenciju i opasno manipulišu emocijama građana, sačuvati hladnu glavu.

"Ali, na histeriju ne treba odgovarati histerijom, ne treba dopustiti da dominira narativ u kojem se ljudi vrijeđaju, ponižavaju, omalovažavaju jer su pripadnici drugih etničkih skupina, jer imaju drugačiju seksualnu orijentaciju, jer drugačije misle. U tom dijelu velika odgovornost leži na slobodoumnim intelektualcima, aktivistima i medijima, koji bi trebalo da ne zaćute pred budalama", poručila je Topić, te zaključila:

"Nažalost, glasovi mržnje, netrpeljivosti, buke zaglušili su glasove razuma."

Podsjetimo, u Banjoj Luci je jučer, 18. aprila, održan skup pristalica vladajućeg SNSD-a i drugih stranaka na vlasti u ovom entitetu. Skup pod parolom "Srpska te zove" bio je usmjeren protiv nacrta rezolucije UN-a o Srebrenici, koja predviđa osudu poricanja genocida. Skup su podržali i pojedini zvaničnici Srbije, a na skupu je bilo i zastava s likovima osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Reporteri su zabilježili najmanje 30 autobusa s registarskim oznakama Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije