Reakcija Naroda i Pravde na sjednicu Narodne skupštine RS-a: Ovo je atak na mir i ustavni poredak!

7
Radiosarajevo.ba
Reakcija Naroda i Pravde na sjednicu Narodne skupštine RS-a: Ovo je atak na mir i ustavni poredak!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković i Milorad Dodik

Narod i Pravda oštro osuđuje rušilačko ponašanje vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz poruku kako su rano jutros, 19. aprila, usvojeni zakoni i zaključci Narodne skupštine RS "sramni, antiustavni i direktna prijetnja očuvanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu".

"Izborni zakon RS-a u formi u kojoj je usvojen je neustavan jer direktno derogira nadležnosti države koje su jasno propisane Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine. Njime se pokušava izgraditi paralelan pravni sistem i time se direktno ruši ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine. Kako je Ustav Bosne i Hercegovine sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma ovim vlast u RS-u direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini i regionu.

Sličnu formu i efekat imaju i drugi zakoni usvojeni na istoj sjednici kao što su zakoni koji se odnose na imunitet ili referendum"navode iz stranke čiji je lider Elmedin Konaković.

Velika gužva na sarajevskom bazenu: Građani pobjegli od vrućine, traži se ležaljka više

Velika gužva na sarajevskom bazenu: Građani pobjegli od vrućine, traži se ležaljka više

Predstavnici Naroda i Pravde, istakli su, iskoristit će sve pravne mehanizme kako bi zaštitili ustavni poredak i očuvali mir.

"To uključuje adekvatne apelacije ka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kao najvišoj pravosudnoj instanci čiji je primarni zadatak upravo zaštita ustavnog poretka države. Također, adekvatno ćemo reagirati kako prema Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) tako i prema svim drugim međunarodnim institucijama. Ipak, temelj opstojnosti i garant opstanka Bosne i Hercegovine ostaju svi građani Bosne i Hercegovine koji ovu državu vide kao garant vlastitog opstanka.

Pozivamo institucije da pokažu da imaju kapaciteta i volje da državu zaštite od ovakvog nasrtaja. Tužilaštvo BiH i Sud BiH imaju zakonsku obavezu reagirati na negiranje genocida što je krivično djelo prema važećim propisima, posebno spram pojedinaca koji su učestvovali u naručivanju i izradi na lažima temeljenog izvještaja.

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Krajnje sramnim vidimo usvajanje zaključaka i prihvatanje jednog potpuno neutemeljenog izvještaja kojim se direktno negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Ne postoje pravni termini koji bi opisali takav čin – to je srozavanje Narodne skupštine RS-a na najniže nivoe koje demokratski svijet odbacuje i prezire", naveli su, pa poručili:.

"Više puta smo jasno pokazali spremnost na dijalog, dogovaranje i saradnju s ciljem dalje izgradnje i jačanja institucija i države BiH na korist svih njenih naroda i građana. Ali istovremeno jasno i nedvosmisleno ukazujemo da vladajuća koalicija u RS-u, a posebno njen lider Milorad Dodik, cijeli entitet i sve građane guraju ka potpunoj izolaciji i sankcijama. Posljednji potezi jasno pokazuju da narod vode u bolnu izolaciju i jednu krajnju nesigurnost. Podrška Srbije ovakvom putu je prvenstveno za osudu, ali i opomena da svaka regionalna saradnja mora biti temeljena na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Ono što nikako nije upitno to je jedinstvena i suverena Bosna i Hercegovina. Uprkos svim nasrtajima i jednom potpuno nerazumnom pristupu iz RS-a, državne institucije opstaju i polako se unapređuju i izgrađuju. Osim otvaranja pristupnih pregovora za članstvo u EU danas smo korak bliže članstvu u NATO-u, prijetnje iz RS-a utjecale su na jačanje vojnog prisustva zemalja članica NATO-a u BiH u okviru misije EUFOR-a, a značajan doprinos očuvanju države daju i domaće institucije, od Oružanih snaga BIH do Ustavnog suda BiH pa i Suda BiH pred koji jednako dolaze svi optuženi bez obzira da li ih deklarativno priznavali ili ne.

Vlasti RS-a, ako im je dobrobit vlastitih građana interes, moraju se vratiti procesima od kojih svi građani imaju vidljivu korist i koji garantiraju korake naprijed. U suprotnom jasno će poručiti da su zarad vlastitih interesa spremni žrtvovati interese građana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije