Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima

1
Radiosarajevo.ba
Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima
Anadolija / Narodna skupština RS

Zastupnici Narodne skupštine RS (NSRS) raspravljaju u četvrtak, 18. aprila, o Izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je formirala Vlada RS.

Ovaj izvještaj je predstavljan na sjednici NSRS u junu 2021. godine, a u njemu je, između ostalog, navedeno da "u Srebrenici nije počinjen genocid".

Entitetski predsjednik Milorad Dodik ranije je rekao da je usvajanje ovog Izvještaja u Skupštini RS odgovor na najavljeno usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Legendarni rukometni golman doživio srčani udar, ljekari mu brzom reakcijom spasili život

Legendarni rukometni golman doživio srčani udar, ljekari mu brzom reakcijom spasili život

Rezolucijom se, pored ostalog, traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se potiču članice UN-a da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarkterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

Zapaljiva retorika Milorada Dodika za govornicom: Spominjao Srebrenicu, Sarajevo, Izetbegovića...

Ramiz Salkić, samostalni poslanik u Skupštini RS, rekao je tokom rasprave kako je neprihvatljiv pokušaj da se usvajanjem Izvještaja o Srebrenici negiraju sudske presude i činjenice kojima je utvrđen genocid u Srebrenici.

"Oni koji zagovaraju negiranje sudskih presuda, koji veličaju ratne zločince, oni daju najveći doprinos za širenje istine o genocidu. Da toga nema, gotovo da se danas o tome ne bi ni govorilo. Vi fokusirate međunarodnu pažnju o ovom pitanju", poručio je Salkić, koji je i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA).

Pred početak sjednice poslanička grupa Socijaldemokratske partije (SDP) najavila je kako neće učestvovati u zasijedanju, jer su na dnevnom redu odluke koje vode, kako su istakli, "u podjelu Bosne i Hercegovine i opasnost od novih sukoba".

Zstupnici SDP-a BiH Mirsad Duratović, Saša Grbić i Andrea Gajić upozorili su na opasnost današnje sjednice i onoga što može uslijediti.

"Želja za vlašću zaslijepila je političku elitu koja je spremna da izazove nove sukobe. Šta nam slijedi u danima ispred nas? Sazivanje Skupštine RS sa ovakvim dnevnim redom za mene i nas iz SDP predstavlja crvenu liniju ispod koje nećemo ići", rekao je poslanik SDP-a Saša Grbić na konferenciji za novinare u četvrtak.

Mirsad Duratović, koji je i potpredsjednik Skupštine RS, raspravu o izvještaju o Srebrenici komisije koju je formirala Vlada RS nazvao je revizionizmom.

"Niko na svoju ruku nema pravo da formira komisije i radi reviziju historije. Šta bi bilo da njemački parlament donese komisiju i radi reviziju svih presuda", naveo je Duratović

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Američka ambasada u BiH: "Za krizu je prije svih kriv Milorad Dodik"

Pred zastupnicima i Izborni zakon RS

Na dnevnom redu je i Prijedlogu izbornog zakona RS kojim se u tom entitetu prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora.

U tekstu Prijedloga definisano je da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu državne Centralne izborne komisije BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS, te entitetski parlament.

Entiteti u BiH nisu od završetka rata 1995. godine nikada imali nadležnost nad provođenjem izbora u zemlji, niti se entitetska nadležnost nad izborima spominje u Ustavu BiH.

Nacrt izbornog zakona RS, usvojen je krajem marta, nakon čega su predstavnici međunarodne zajednice rad na usvajanju ovog zakona ocijenili kao "direktan napad na državnu strukturu BiH".

Iz CIK-a je, takođe, ranije saopšteno da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Sve izbore od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. do danas, organizovao je CIK, a izbore prije toga je organizovala Privremena izborna komisija, uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

OHR se oglasio povodom razgovora sa koordinatoricom UN-a

OHR se oglasio povodom razgovora sa koordinatoricom UN-a

Lokalni izbori u BiH, na kojima se biraju gradonačelnici, načelnici opština i lokalni parlamenti, nisu još zakazani, ali zakon predviđa da bi oni trebalo da budu održani 6. oktobra.

Vlasti RS su pokrenule proceduru usvajanja ovog zakona nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlasti u RS ne priznaju, nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona BiH, šest mjeseci prije lokalnih izbora zakazanih za oktobar.

Izmjene, pored ostalog, podrazumijevaju i profesionalizaciju biračkih odbora i biometrijsku identifikaciju birača, te druge izmjene kako bi se smanjila mogućnost izbornih manipulacija.

Omogućavanje isplata plata u koverti za sankcionisane zvaničnike

Zastupnici bi trebali raspravljati i o hitnim izmjenama Zakona o radu RS kojim će se ozakoniti isplata plata na ruke u koverti za zvaničnike RS i druge osobe koje se nalaze listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Na američkoj "crnoj" listi zbog antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti nalazi se i kompletan vrh entitetske vlasti na čelu sa entitetskim proruski orjentisanim predsjednikom Miloradom Dodikom, te i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, evo koje države su protiv

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, evo koje države su protiv

O zakonima o imunitetu i referendumu

Zastupnici bi trebali raspravljati i o Prijedlogu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS, te Prijedlog zakona o imunitetu RS, koji su usvojeni u formi nacrta u decembru prošle godine.

Nacrt zakona o imunitetu predviđa da će zvaničnici u RS biti zaštićeni od nepoštivanja odluka visokog predstavnika. Entitetski parlament je u junu izglasao zakon, po kojem se njegove odluke neće primjenjivati u RS.

Inače, odluke visokog predstavnika u BiH su konačne i obavezujuće.

Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji je prijedlog vladajućih stranaka predvođenih SNSD-om, predviđa da će za uspješnost referenduma biti potrebna većina izašlih glasača, a ne većina ukupnog broja glasača upisanih u birački spisak kako to predvođa važeći zakon, piše Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije