Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu

2
Radiosarajevo.ba
Christian Schmidt: Sačekati ishod sjednice Skupštine RS o izbornom zakonu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Predavanje Christiana Schmidta na UNSA

Treba sačekati ishod sjednice Skupštine Republike Srpske, izjavio je u četvrtak, 18. aprila, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Schmidt je 18. aprila, uoči predavanja na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, izjavio i da se domaći političari u Bosni i Hercegovini "trebaju pridržavati izmjena izbornog zakona koje je nedavno nametnuo".

"Ono što je bitno je da građani imaju visoke standarde integriteta izbornog zakona kako bi bili sigurni da je ono što su zaokružili na izbornim listićima, ono što će biti zaista tako i prebrojano", rekao je Schmidt u Sarajevu.

Admir Lisica: Svi porazi Aleksandra Vučića

Admir Lisica: Svi porazi Aleksandra Vučića

Skupština RS usvojila je krajem marta Nacrt izbornog zakona RS, koji predviđa da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu državne Centralne izborne komisije BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike RS, te entitetski parlament.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo krajem marta, koristeći tzv. Bonnska ovlaštenja, izmjene Izbornog zakona BiH koje bi trebale smanjiti mogućnost izbornih manipulacija, kakve su zabilježene na izborima prethodnih godina, prenosi Radio Slobodna Europa.

Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima

Skupština RS raspravlja o izvještaju o Srebrenici i prisvajanju državnih nadležnosti nad izborima

Visoki predstavnik nametnuo je izmjene Izbornog zakona nakon što vlast na državnom nivou nije u ispoštovala rok koji im je zadao i sama završila taj posao.

Iz CIK-a je, takođe, ranije saopšteno da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Sve izbore od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. do danas, organizovao je CIK, a izbore prije toga je organizovala Privremena izborna komisija, uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

Obraćajući se danas studentima Univerziteta u Sarajevu, Christian Schmidt je pozvao mlade u BiH da se aktivnije uključe i angažiraju u političkom odlučivanju:

"Potrebno je više participacije, reprezentativna demokratija raadi onda kada postoji i adekvatan dopirnos biračkog tijela. BiH ispred sebe ima jasne obaveze koje proizlaze iz usvajanja pravne stečevine EU, ali i međunarodnih presuda za zaštitu ljudskih prava, jačanja potpuno funkcionalnog ustavnog okvira, te borbe protiv korupcije. Konstruktivan doprinos mladih generacija u tome je ključan", kazao je visoki predstavnik.

[twitter]https://twitter.com/OHR_BiH/status/1780913458998833649[/twitter]
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije