Muriz Memić, otac Dženana Memića: "Danas bih opet vrištao..."

1
A. L.
Muriz Memić, otac Dženana Memića: "Danas bih opet vrištao..."
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dolazak svjedoka i optuženih na Sud

Muriz Memić, otac stradalog Dženana, govorio je za portal Radiosarajevo.ba nakon današnjeg ročišta koji se u Sudu Bosne i Hercegovine vodi protiv Zijada Mutapa i drugih.

Zijada Mutapa, Alisu Mutap-Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića optužnica tereti da su prikrivali dokaze i način na koji je stradao mladić Dženan Memić u februaru 2016. godine.

Danas su u Sudu BiH svjedočili Murizova kćerka Arijana Memić, uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nedžad Hrvat i uposlenik MUP-a KS Velibor Ristivojević.

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

Kako je Amerika sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici

"Poslije današnjeg ročišta mnogima će biti jasno o čemu se radi ovdje radi. Mi tvrdimo da bi Dženan bio živ da Alisa od početka nije prikrivala ono što se dogodilo. Iz ovih iskaza smo jasno mogli čuti da je imala vremena, telefone u ruci i da je bila u svjesnom stanju. Mogla je odmah nazvati hitnu, ali nije htjela. Ona je od početka krenula s prikrivanjem prave istine", kazao je na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Muriz Memić.

Advokati odbrane, kao za Muriza nisu imali pitanja na prethodnom ročištu - tako je bilo danas i sa njegovuom kćerkom Arijanom.

"To je bio njihov nokaut. Samo neka ostanu ovi advokati odbrane i bit će dobro", kazao je Muriz Memić.

O svjedočenju Nedžada Hrvata, koji je, podsjetimo, rekao da je preko šefa smjene zvao hitnu pomoć i kazao da je ona došla tek poslije 20 minuta, Muriz kaže:

"Ondje nešto ima... Čudna mi je njegova priča, iskreno da vam kažem. Mnogo toga je promijenio u odnosu na ono što je pričao pred Kantonalnim sudom. Oni su hitnu čekali 20 minuta, zvali su je preko šefa smjene... Ma, mnogo nelogičnosti. Vidjeli ste koliko su pitanja za njega imali članovi sudskog vijeća. On je policajac toliko dugo, a tako se čudno ponašao te noći. Ne znam...", priča razočarani Memić.

"Danas bih opet vrištao kad čujem sve ovo ponovo. Nije ovo lako, ali preživjet će se. Vidjeli ste i danas kako je Alisa hladnokrvna, to dokazuje s kakvom osobom imamo posla", zaključio je Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget također je govorio za portal Radiosarajevo.ba nakon današnjeg ročišta.  

Istakao je još jednom da je ovaj, kao i predmet David Dragičević, veliki ispit za pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

"Ljudi u  Federaciji i RS-u se trebaju zapitati šta bi bilo da nemamo Tužilaštvo i Sud na državnom nivou. Danas se ne bi vodio postupak protiv Zijada Mutapa i drugih, ne bi se vodila istraga za ubistvo Dženana Memića i ne bi se vodila istraga za ubistvo Davida da nemamo državno tužilaštvo", kazao je Feraget. 

Podvukao je da hitna pomoć kobne noći u Aleji nije kasnila, kako kaže svjedok Nedžad Hrvat, već da je kasno pozvana. 

"Dženan bi danas bio živ da je hitna pozvana na vrijeme", smatra Feraget. 

Dodao je da nije upitno da li će biti pokrenut predmet o ubistvu Dženana, već kada. Osvrnuo se i na oca i sina Ljubu i Bekriju Seferovića za koje kaže - da još nije poznato da li će biti obuhvaćeni eventualnom optužnicom za ubistvo. 

Podsjetmo, naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 29. decembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije