Muriz Memić o odluci Suda BiH: 'Ovo je poraz svih građana, pravosudna mafija postoji'

11
N. O.
Muriz Memić o odluci Suda BiH: 'Ovo je poraz svih građana, pravosudna mafija postoji'
Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Sud BiH donio pravosnažnu presudu kojom je Alisa Mutap Ramić, bivša djevojka ubijenog Dženana Memića, osuđena na dvije i po godine zatvora, a policajac Hasan Dupovac je oslobođen, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz porodice Dženana Memića. 

Kontaktirali smo oca Dženana Memića, Muriza Memića, koji je dao prvu izjavu za Radiosarajevo.ba.

Kazao nam je da je bitno što je Alisa Mutap Ramić osuđena, bez obzira na to kolika joj je visina kazne, ali se ne može pomiriti s tim da je Hasan Dupovac oslobođen.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Visina kazne nije bitna, bitno je da je ona osuđena, a tragedija svih građana Bosne i Hercegovine je to što je Hasan Dupovac oslobođen. Pored svih dokaza koji su izvedeni na Sudu BiH, vidimo šta su korumpirane sudije spremne uraditi. Izašao je podatak da smo najkorumpiranija zemlja i to se potvrdilo danas", rekao je Muriz Memić za naš portal.

Također je rekao da na ovu presudu nema žalbe, osim ako Tužilašto BiH nešto ne poduzme.

"Na ovu presudu nema žalbe, definitivno je Dupovac oslobođen. Jedino ako bi Tužilaštvo BiH htjelo izvesti novi dokaz koji su imali, a nisu ga htjeli izvesti do sada, onda možda postoji neka šansa da se obnovi postupak za Hasana. To je sada na Tužilaštvu BiH, vidjet ćemo koliko su i oni iskreni", rekao je Muriz Memić.

"Ovo je poraz svih građana, pravosudna mafija postoji. Mi osam godina pričamo o tome i ovo danas je potvrda toga. Meni kada su javili da je sudija Darko Samardžić na bolovanju, ja sam znao da to nije uredu i očekivao sam tu oslobađajuću presudu, kao što sam govorio u izjavama i ranije", dodao je Muriz Memić za portal Radiosarajevo.ba.

Potvrđeno: Alisa Mutap pravosnažno osuđena na dvije i po godine zatvora, Hasan Dupovac oslobođen

Potvrđeno: Alisa Mutap pravosnažno osuđena na dvije i po godine zatvora, Hasan Dupovac oslobođen

Podsjetimo, Alisa Mutap Ramić i Hasan Dupovac, osuđeni u slučaju "Dženan Memić" zbog skrivanja dokaza i načina na koji je stradao Dženan Memić. 

Mutap Ramić je dobila dvije i po godine, a Dupovac tri godine zatvora u presudi koja je objavljena krajem jula 2023. godine.

Alisa Mutap Ramić je osuđena zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Memića u februaru 2016. jer je sve vrijeme govorila da ima amneziju. Apelaciono vijeće je, čitajući obrazloženje, reklo da se krivično djelo davanje lažnog iskaza može počiniti i šutnjom.

Hasan Dupovac je osuđen zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja. Vijeće je utvrdilo da je prekoračio službene ovlasti i povrijedio službene dužnosti.

U optužnici su, osim Mutap Ramić i Dupovca, bili još Alisin otac Zijad Mutap, policijski službenik Josip Barić i hotelski recepcionar Muamer Ožegović. Oni su oslobođeni optužbih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije