Muriz Memić: Znam sve, nek' se zahvale Ifetu Feragetu što šutim još uvijek

13
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić: Znam sve, nek' se zahvale Ifetu Feragetu što šutim još uvijek
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Osam godina jedna porodica ne spava, tragajući za istinom. 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, mladić od 22 godine, Dženan Memić koji je šetao sa svojom djevojkom napadnut je, a samo sedam dana kasnije je preminuo, 15. februara.

Danas je održano okupljanje i polaganje cvijeća kod spomen-obilježja "Ranjeni kamen" koje je porodica u znak sjećanja na Dženana, podigla na mjestu gdje se napad desio.

Javnosti se obratio Muriz Memić, Dženanov otac.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

"Teško je danas govoriti, ali pokušat ću biti kratak. Nema riječi kojima se vama možemo zahvaliti, osam godina ste uz nas i ovaj broj ljudi govori koliko je svima stalo da mi dođemo do pravde. Nećemo stati, nismo se umorili, ma trenutaka kad zaledim, kad ne plačem, kad plačem za Dženanom, ne plačem da sam se umorio ili da ćemo stati.

Mnoge bitke smo dobili, mi smo zaorali njivu,ali puno je još kukolja koje trebamo istrijebit. Mogu ovoj državi poručiti da me nisu dobro analizirali, Dalida je dovodila stručnjake da slušaju moje govore i kažu da li sam normalan. Mogu joj poručiti da sam ja normalan, a da ona nije normalna.

Arijana Memić: 'Teško je bilo doći ovdje, nakon što sam uplakanu majku ostavila na kućnom pragu'

Arijana Memić: 'Teško je bilo doći ovdje, nakon što sam uplakanu majku ostavila na kućnom pragu'

Dovest ću ovo do kraja ako država ne dovede, neće nas ismijavati. Mogu sad poručiti nekima u MUP-u, da Vahid Ćosić mora odgovarati, mora doći na optuženičku klupu, od njega je sve krenulo. Njegov poslužni Hasan Dupovac, očekujemo njegovu pravosnažnu presudu koja će otvoriti vrata za dalju istragu. Mi smo i do sad dokazali da smo bili u pravu, zle sile još uvijek vladaju. Imamo promjene u Federaciji, ljude koje hoće pomoći, ali vjerujte ne mogu. Duboko je ovo korijenje ostalo, od zlih ljudi, ratnih profitera, njima njihova djeca nisu sveta, sve sam to vidio - kleli su se svojom djecom. I svi su me lagali, ali mi smo ih razotkrili i ogolili. Još jednom da im poručim, ne mogu se sa mnom igrati, ovo je pri kraju, ali izgleda da sam i ja pri kraju. Još uvijek vjerujem ljudima u Državnom tužilaštvu, ali ja to mogu prekinuti svaki dan. Znam sve, nek' se zahvale Ifetu što šutim još uvijek.

Hvala svima koji dolazite godinama, i vama je stalo da dođemo do istine", rekao je Muriz Memić.

Dženan Memić je ubijen u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji gdje je napadnut, bila je njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije. Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine u julu 2023. godine izreklo je drugostepenu presudu u predmetu "Zijad Mutap i drugi", u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića 2016. godine, kojom su optuženi Alisa Ramić i Hasan Dupovac, inače bivši načelnik Odjeljenja za saobraćajne istrage u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza.

Alisa Ramić je proglašena krivom zbog davanja lažnog iskaza, a Dupovac zbog zloupotrebe položaja.

Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su se teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića u Velikoj aleji u sarajevskom naselju Ilidža. Alisa Ramić i Hasan Dupovac su proglašeni krivima, dok su ostalo troje optuženih oslobođeni. Dupovac i Barić su policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a Ožegović radnik hotela "Kristal" na Ilidži, dok je Zijad Mutap otac Alise Ramić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije